Bakan açıkladı; Yerli otomobil meteoroloji ile ortak çalışacak

10 Aralık 2020 11:00

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) üreteceği yerli otomobil cephesinden açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Yerli otomobil hakkında çalışmalar tüm hızı ile sürerken açıklamaların da ardı arkası kesilmiyor. Son olarak Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında önemli bir işte birliği yapılıyor. Buna göre meteoroloji alanında işbirlikleri yapılacak. Bakan Pakdemirli de konu ile ilgili kritik değerlendirmelerde bulundu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Pakdemirli, “Ayrıca 2018 yılında da rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayiinin geliştirilmesi maksadıyla ülkemizde Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. Tabii uzay teknolojileri, Bakanlığımız içinde oldukça özel ve önemli bir yere sahip. Biz Bakanlık olarak uzay teknolojilerini özellikle meteoroloji alanında yaygın olarak kullanıyoruz. Bugüne kadar uzaya 100’den fazla meteorolojik uydu fırlattık. Bu uydularla hem atmosfer ve hava tahmini yaptık, hem de tarım, turizm, iklim, enerji, orman yangını gibi birçok alanda da çok önemli veriler sağladık.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yerli otomobil için meteorolojik veri gelişmesi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 83 yıllık köklü ve stratejik bir kurum olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, “Buradan 7 gün-24 saat tarım, havacılık, savunma, ulaştırma ve turizm gibi sektörlere tahmin, uyarı ve veri hizmeti sağlıyoruz. Son 2,5 yılda da anlık hava durumu bilgi ve tahminlerinin daha hızlı sunulması için ülke genelinde tam 168 Meteoroloji Gözlem Sistemi kurduk. Böylece hava tahmin tutarlılığını yüzde 90’ların üzerine çıkardık.

Antalya’da dünyada sayılı havalimanlarında bulunan Alçak Seviye Rüzgar Kırılımı Uyarı Sistemi’ni kurduk. 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne meteoroloji personelimizi dâhil ederek, Antarktika’da Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu’nun kurulmasını sağladık. Yine bir başka güzel haber; yerli otomobilimiz TOGG’a meteorolojik verilerin entegrasyonu konusunda önemli bir çalışma başlattık” ifadelerini kullandı.

İlgili Video

Paylaş