Bazı PlayStation 5 modellerinde “sıvı metal” sorunu yaşanıyor

07 Ocak 2023 21:00

Oyun konsolu pazarının en önemli modellerinden PlayStation 5, bu sefer teknik bir problem ile gündemde yer alıyor.

Şimdiye kadar 30 milyondan fazla satılan PlayStation 5 oyun konsolu için nadir sorun haberlerinden birisi bu aralar gündemi meşgul ediyor. Bu ses getiren sorunun arkasında direkt olarak “sıvı metal” yer alıyor. PlayStation 5’in kalbinde yüksek soğutma performansı sağladığı normal bir termal macun değil sıvı metal kullanılıyor. Adından da anlaşılabileceği üzere akışkan yapıda olan sıvı metal, bazı PS5 modellerinde yalıtımdaki bozulma nedeniyle konsolun içerisindeki diğer parçalara akabiliyor. Bu durum ya ciddi performans sorunları yaşatıyor ya da konsola kalıcı hasar verebiliyor.

Sürecin sevindirici kısmı, şimdiye kadar bu konuda sadece 3 ya da 4 farklı örneğin görülmesi. Ayrıca bu sorunu oluşmadan önce önlemek de mümkün. Sıvı metal sorunu yaşamak istemeyenlerin, konsollarını dikey değil yatay konumda kullanması tavsiye ediliyor. Yatay kullanımda sıvı metalin diğer parçalar üzerine akma ihtimali bulunmuyor. Dikey kullanımda ise yalıtımda herhangi bir boşluk olursa yer çekimi sıvı metali aşağıya doğru çekerek dışa akıtabiliyor.

En son küresel olarak stok sorunları bitti denilen PlayStation 5 için geçtiğimiz aylarda bir fiyat artışına gidilmişti. PlayStation Türkiye bu artış hakkında şunları aktarmıştı: “Herkesi derinden etkileyen global ekonomik belirsizlik, yüksek enflasyon rakamları ve döviz kurlarında yaşanan dengesizlik birçok sektör üzerinde baskı yaratıyor.

SIE, bu zorlu ekonomik koşullar sebebiyle, Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Asya-Pasifik, Latin Amerika ve Kanada bölgelerindeki seçili pazarlarda PlayStation 5 konsolunun tavsiye edilen perakende satış fiyatlarını güncelleme kararı aldı. Türkiye’deki tavsiye edilen perakende satış fiyatları şöyle; 

PS5 Diskli Sürüm – 13.199 TL
PS5 Dijital Sürüm – 11.199 TL

Mevcut küresel ekonomik şartlar sebebiyle bir zorunluluk haline gelen bu fiyat artışıyla birlikte SIE, öncelikli olarak PlayStation 5 tedarik durumunu iyileştirerek, mümkün olduğunca fazla oyuncuya ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.”

PlayStation 5 problemi yanında bu da ilginizi çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın

Paylaş