Bilim insanları lazer ile yıldırım yönlendirmeyi başardı

17 Ocak 2023 12:05

İlerisi için büyük güvenlik avantajları getirecek bir adım atıldı. Bilim insanları yüksek güçlü lazer ile yıldırım yönlendirmeyi başardı.

Yıldırım yönlendirmek için çok uzun yıllardır paratonerler kullanılıyor ancak bu altyapının koruma konusunda ciddi kapsama sınırları bulunuyor. Örneğin 10 metrelik bir paratoner ile sadece 10 metrelik bir alan korunabiliyor, bu yüzden paratonerler geniş alanları yıldırımlardan korumak için efektif şekilde kullanılamıyor. Bunu değiştirmek isteyen Avrupa merkezli bilim insanları, yüksek güçlü bir lazer sistemiyle yıldırım yönlendirme üzerinde çalışıyor. Bunun için The Laser Lightning Rod (LLR) adı verilen bir sistem hazırlayan araştırmacılar, bulutlara fırtına durumlarında lazer göndermeyi ve bu sayede çok geniş bir alandaki yıldırımları belirlenen paratoner üzerine çekmeyi hedefliyor.

Aktarıldığı kadarıyla yıldırımlara karşı lazer ile koruma fikri ilk defa gündeme gelmiyor ancak gelişen lazer teknolojisi sayesinde sistem ancak şimdi tam olarak işler hale getirilebiliyor. Bahsi geçen lazer temelli The Laser Lightning Rod (LLR) sistemi de sevindirici şekilde sadece kâğıt üzerinde kalmamış. Bilim insanları hazırladıkları sistemi test etmek için ortalama gücü 1 kW olan, saniyede yaklaşık 1.000 kez atış yapabilen ve atış başına 1 Joule enerji açığa çıkaran özel bir lazer sistemi geliştirmiş. Bu sistem, İsviçre Alpleri’ndeki Säntis’in zirvesinde yer alan bir her yıl yaklaşık 100 yıldırımın düştüğü kulenin yakınına kurulmuş ve aktif olarak birçok farklı deneme yapılmış.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu denemelerde yüksek güçlü lazer ile bahsi geçen kuledeki paratonere normalden daha geniş bir alandan yıldırım çekilmiş. Şu aşamada önemli bir başarı gösteren ve üzerindeki çalışmaların süreceği aktarılan sistem için konulan ilk hedef, 10 metrelik bir paratoneri 500 metrelik alanı koruyabilecek hale getirmek olarak açıklanıyor. Lazer sistemi bunun mümkün kılabilecek gibi görünüyor ve bu geniş çaplı alanları yıldırımlardan koruma adına çok güzel duruyor.

Lazer ile yıldırım yönlendirme yanında bu da ilginizi çekebilir: İnsansı robot Ameca ve yapabildikleri

Paylaş