Biophilia: Björk’ten uygulamalı albüm

21 Ekim 2011 12:30

Farklı tarzı ve yenilikçi işleriyle teknoloji meraklılarının gözünde bile önemli bir yere sahip olan İzlandalı şarkıcı Björk, sıra dışı albümü “Biophilia” ile müzik endüstrisinde yeni bir dönem açıyor. Geçmişte de yaptığı müzik tarzı ve Reactable* gibi sahne şovlarında kullandığı yaratıcı cihazlar ile her daim teknolojiyi sıkça kullanan İzlandalı şarkıcı Björk son albümü Biophilia ile önemli bir ilke imza attı. iPhone ve iPad için ilk kez uygulama formatında bir albüm hazırlayan Björk’ün bu çalışması, müziğin nasıl görsel ve interaktif bir yapıya bürünebileceğiyle ilgilioldukça başarılı bir örnek.

Multimedya teknolojileri için fazlasıyla heyecan verici bir gelişme olarak nitelendirebileceğimiz bu çalışma, müzik endüstrisinin ileri gelenlerini bile heyecanlandırmış olacak ki uygulama için birçok mecrada “müziğin yeni formatı” yorumlarını görmek mümkün. İnsanın “başka yaşam formları ve yaşayan sistemlere olan içgüdüsel sevgisini” psikolojide tanımlamak için kullanılan Biophilia teriminden adını alan albüm, toplamda 10 parçadan oluşuyor. Hali hazırda 3 adet uygulama şeklindeki parça yayınlanmış durumda. Bu parçalara ulaşmak için öncelikle albümle aynı ismi taşıyan ve Apple App Store’da bedava yayınlanan Biophillia uygulamasını indirmelisiniz. Bunun ardından Biophilia’nın yıldız haritası şeklinde tasarlanmış 3 boyutlu arabirimi üzerinden parçalara ulaşabilirsiniz. Her biri 2 dolar olan uygulama şeklindeki şarkılar, nota ve enstrümanların görselleştirildiği interaktif bir zaman çizelgesi, sözlerle birlikte gerçek zamanlı olarak şarkının notalarını da görebildiğiniz karaoke modu ve müzikle beraber oynayabileceğiniz oyunlardan oluşuyor.

HEDEF MÜZİĞİ ETKİLEŞİMLİ KILMAK
Uygulamanın en büyük hedeflerinden biri müziği görselleştirmek olsa da aynı zamanda özellikle ana menüde gözlemlediğimiz interaktif eklentiler oldukça çarpıcı. Üç boyutlu bir yıldız haritası şeklinde tasarlanmış ana menü genel görünümdeyken “2001: A Space Odyssey” filmini hatırlatan
bilimkurgu karakterli bir gerilim müziği çalışıyor. Parçaların bulunduğu yıldız sistemlerine yaklaştıkça o sisteme ismini veren parçanın demosunu dinlemeye başlıyoruz. Parçaların merkezine yaklaştıkça bilim sesi daha baskın gelmeye başlıyor. Yatay düzlemde yaptığımız hareketler ise parçanın stereo ayarları ile etkileşime giriyor. Bunun dışında her parçanın yakınlarında bir de o şarkıyı deforme eden ayrı ses kütleleri bulunuyor. Yıldız kümelerinin merkezlerinden istediğiniz şarkıyı seçip indirebiliyorsunuz.

*İlk olarak Björk’ün sahne performanslarında kullandığı Reactable, interaktif bir masa. Müziğin ritim ve ton gibi farklı öğelerini simgeleyen üç boyutlu geometrik parçaları, sensörleri sayesinde bu simgeleri algılayabilen masaya koyarak ritimler yaratabiliyorsunuz. Fiziksel kullanımlı yapısı ve etkileyici tasarımıyla bir dönem oldukça popüler olmuştu.

Sayfa: 1 2

Paylaş