Boeing Starliner merkezli ilk insanlı test görevi ertelendi

07 Mayıs 2024 09:49

SpaceX CEO’su Elon Musk’ın eleştirdiği Boeing’in Starliner merkezli ilk insanlı test görevi ertelendi. Bu kalkış gerçekten çok ama çok uzun zamandır bekleniyordu.

Boeing, uzun yıllardır beklenen bir adımı geçtiğimiz aylarda dönüştürmüş ve CST-100 Starliner uzay kapsülünü United Launch Alliance tarafından hazırlanan Atlas V roketin önüne yerleştirerek uzaya göndermişti. Bu bir test göreviydi ve bu kapsamda Starliner ile ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu’na sorunsuz bir kenetleme sağlanmıştı. Daha sonra ise Starliner ISS’ten ayrılarak Dünya’ya hiçbir problem yaşamadan geriye dönmüştü. Uzay aracı benzerleri gibi inişini üçlü paraşüt sistemiyle gerçekleştirmiş ve iniş için deniz değil kara tercih edilmişti. Boeing, SpaceX ile beraber NASA’dan uzay konusunda maddi destek alıyor ve bu desteğin arkasında ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot götürmek de yer alıyor. SpaceX bunu Falcon 9 önüne koyduğu Crew Dragon ile hali hazırda yapabiliyor. Bu konuda Boeing de hizmet vermeye başlayacak ve ISS’e çıkarılan astronotlar CST-100 Starliner kullanılarak güvenli şekilde geriye getirilebilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu konuda ilk insanlı / astronotlu deneme ise normalde dün akşam yapılacaktı. Bu görevde NASA, Boeing ve United Launch Alliance önemli bir kilometre taşını daha geride bırakacaktı ancak teknik bir valf sorunu nedeniyle kalkış ertelendi (Yeni deneme tarihi henüz tam olarak belli değil).

Bu aralar Starliner özelinde SpaceX CEO’su Elon Musk’ın açıklaması da ses getiriyor. Musk resmi X hesabından, “Boeing bir astronot kapsülü geliştirmek için 4.2 milyar dolar, SpaceX ise sadece 2.6 milyar dolar aldı. Buna rağmen SpaceX kendi kapsülünü tam 4 yıl daha erken bitirdi. Dragon 2’nin mürettebat kapsülü tasarımının Dragon 1 ile neredeyse hiçbir ortak yönü olmadığını da unutmayın. Boeing’de çok fazla yeterli teknik bilgiye sahip olmayan yönetici var.” eleştirisinde bulundu.

Boeing Starliner yanında bu da ilginizi çekebilir: Yerli otomobil tasarlayan firmadan geleceğin traktörü

Paylaş