Bulut oyunculuğa özel Chromebook dizüstüler duyuruldu

11 Ekim 2022 17:39

Chromebook dizüstüler üzerinden oyun oynamak mı? Bunu sağlayacak olan direkt olarak bulut oyun altyapısı olacak.

Google tarafından bilgisayar dünyasına dahil edilen Chromebook modelleri daha çok öğrenciler ve temel ihtiyaçlar için hazırlanıyor. Bu dizüstüler ile normalde büyük oyunları oynamak mümkün değil. Bunun mümkün kılan ise bulut oyunculuk sistemi olacak. Google tarafından “Bulut oyunculuk için tasarlanan dünyanın ilk dizüstü bilgisayarları ile tanışın” başlığı ile karşımıza çıkarılan dizüstüler, oyuncuların dikkatini çekecek tasarım detaylarıyla karşımızdalar.

Spesifik olarak bulut oyunları için tasarlanan dünyanın ilk Chromebook dizüstü bilgisayarları Asus, Acer ve Lenovo‘dan gelmiş durumda. Bu Acer Chromebook 516 GE, Lenovo Ideapad Gaming Chromebook ve ASUS Chromebook Vibe CX55 Flip isimlerine sahip modellerin donanımları, yukarıda da dediğimiz gibi yeni nesil büyük oyunları oynatabilecek seviyede değil. Bunun yerine oyunların en yüksek grafik ayarlarıyla internet üzerinden aktarımına odaklanılıyor.

Lenovo imzalı çözüm arkadan aydınlatmalı RGB klavye ile geliyor.

Google bu konuda GeForce Now, Luna ve Xbox Cloud Gaming özelinde Nvidia, Amazon ve Microsoft ile ortak çalışmalar yaptıklarını açıklıyor. Nvidia ortaklığı sayesinde GeForce Now’ın Türkiye’de açık olmayan RTX 3080 paketi de ilk defa Chromebook’lara sunuluyor.

Normalde her cihaz bulut oyun servislerine erişim sağlayabiliyor. Buna akıllı telefonlar da dahil. Ancak yeni modeller kurulan ortaklık üzerinden elde edilen yüksek optimizasyona ek olarak daha stabil bağlantı getiren WiFi 6/6E destekleri, oyuna uygun klavyeleri ve 120 Hz üstü yenileme hızı getiren nispeten büyük ekranlarıyla fark yaratıyor. Ayrıca modeller taşıdıkları Intel işlemciler ile birçok diğer Chromebook’tan yerleşik olarak da daha yüksek performans sunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İnternet devi Google sadece bununla da yetinmiyor. Firma SteelSeries, Corsair ve HyperX gibi çok sayıda çevre birimi üreticileriyle de ortaklık kurmuş durumda. Bu ortaklığın arkasında üçüncü parti firmalar tarafından hazırlanan oyuncu donanımlarının ChromeOS işletim sistemli yeni Chromebook’lar ile tam uyumlu şekilde çalışmasını sağlamak yer alıyor.

Bu adım gerçekten ilginç oldu çünkü Google kısa süre önce kendi bulut oyun servisi Stadia’yı kapatma kararı aldı. Geçtiğimiz haftalarda servisin yeterli popülerliğe ulaşamadığı için kapatılacağı duyuruldu. 18 Ocak 2023 sonrasında Stadia’ya erişim sağlanamayacak. Google, Stadia merkezli alımları ise geri ödeyecek, bu konuda kullanıcılar mağdur edilmeyecek.

Yeni ürünler için Google tarafından paylaşılan kısa tanıtım videosu.

Oyuna özel Chromebook modelleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Triumph TE-1 elektrikli motosiklet modeli

Paylaş