Büyük kayalardan otonom olarak duvar örebilen bir yürür ekskavatör geliştirildi [Video]

24 Kasım 2023 09:58

Otomatik sistemler birçok alanı değiştirecek. Bu konuda gündeme gelen son çalışma, büyük kayalardan otonom olarak duvar örebilen bir yürür ekskavatör oldu.

Farklı şekillerdeki kayalardan / taşlardan sağlam bir duvar örmek kolay iş değil. Özellikle büyük duvarların örülmesi söz konusu olduğunda süreç çok ciddi zaman alabiliyor. İşte bu alana bir teknoloji dokunuşu getirmek isteyen ETH Zurich araştırmacıları, karşımıza “HEAP” projesi ile çıktı. Bu proje kapsamında 12 tonluk Menzi Muck M545 yürür ekskavatör kullanıldı ve yetenekli araca GNSS konumlandırma sistemi yanında özel ölçüm ile kontrol sistemleriyle beraber LiDAR yerleştirildi. İnsansız çalışabilir hale getirilebildiğinden bir “robot” olarak da nitelendirilen araç, ilk olarak duvarı yapacağı ortamı tarayarak üç boyutlu haritasını çıkarıyor. Daha sonra ise getirilen taşları kaldırıp döndürerek üç boyutlu şekilde tarayan sistem, hazırlanan sanal model üzerinden sağlam bir duvar için gereken ideal kaya konumunu ve açısını belirliyor. Bunun için özel bir algoritma kullanılıyor ve kayaların arasına herhangi bir harç konulmuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şu aşamada 6 metre yüksekliğinde ve 65 metre uzunluğunda stabil duvarlar hazırlayabilen sistem, ayarlanan her inşaat seansı başına yaklaşık 20 ila 30 kadar büyük boyutlu kaya yerleştirebiliyor. Deneysel sistemin temel avantajlarından birisi, yerel kayaların veya diğer yapı malzemelerinin kullanılmasına izin vermesi. Böylelikle birçok durumda uzaktan malzeme taşınmasına gerek kalmayacağı aktarılıyor. Robotun nasıl çalıştığını hemen aşağıdaki videoda görebilirsiniz:

Otonom yürür ekskavatör yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş