Formula 1, pist limitlerini yapay zeka ile kontrol etmeyi test edecek

24 Kasım 2023 09:37

Formula 1, resmi olarak duyurulduğu kadarıyla bu hafta sonu pist limitlerini yapay zeka ile kontrol etmeyi test edecek.

Formula 1 yarışlarında pilotların uyması gereken pist limitleri bulunuyor. Bu pist limitlerinin aşılarak avantaj kazanılmasını istemeyen FIA (The Fédération Internationale de l’Automobile), yarışlar sırasında pilotların pist limitlerini aşıp aşmadığını sürekli olarak kontrol ediyor ve uyarılar sonrasında ceza uyguluyor. Bu süreç şu an görevliler tarafından gerçekleştiriliyor, bu da zaman zaman çok ciddi bir yoğunluk oluşturuyor. Örneğin temmuz ayındaki Avusturya yarışında dört kişilik ekibin yaklaşık 1.200 potansiyel pist limiti ihlalinin incelemek zorunda kaldığı belirtiliyor. İşte bu konuda bir adım atan FIA, 2023 sezonunu kapatacak bu hafta sonundaki Abu Dhabi yarışında pist limiti ihlallerini yapay zeka temelli bir “Computer Vision” sistemiyle belirlemeyi test edecek. Bu sistem ilk aşamada tamamen otomatik olmayacak ve piksel seviyesi analizler yaparak resmi görevlilere gerçekten pist limitinin ihlal edildiği durumları gönderecek. Görevliler bunlara bir kez daha bakacak ve onayladıktan sonra uyarı ve ardından ceza uygulayacak. Bu altyapı görevlilerin üstündeki yükü ciddi şekilde azaltacak, yüksek ihtimalle ileride tamamen otomatik olarak da görev yapar hale getirilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Formula 1 bizim gündemimize bundan önce bir Apple haberiyle gelmişti. İnanılmaz yüksek bir gelire ve nakit paraya sahip olan Apple, spor yayıncılığına son yıllarda çok büyük önem veriyor ve bu konuda hali hazırda ABD merkezli attığı adımlar (MLS yayınları gibi) bulunuyor. Ortaya atılan iddialara göreyse şirket, motor sporlarının en üst noktası olan Formula 1’in küresel yayın haklarını uzun bir süre için almak istiyor olabilir. Bu konuda bazı görüşmelerin yapıldığı iddia ediliyor ve Apple’ın bu haklar için yıllık 2 milyar dolar ödeyebileceği aktarılıyor.

Apple’ın Formula 1’e yönelik ilgisi açık olarak bilinen bir gerçek. Firma şu an Apple TV+ servisi için başrolünde Brad Pitt’in olduğu bir Formula 1 filmi çekiyor, aynı zamanda yine Apple TV+ için Formula 1 şampiyonu Lewis Hamilton’un merkezinde olduğu bir belgesel de yapım aşamasında yer alıyor. ABD’li Liberty Media şirketinin kontrolü altında olan Formula 1, eğer Apple ile anlaşırsa online yayınlar bir süre sonra direkt olarak Apple’ın kendi platformlarında yayınlanabilir. Bu konu elbette gerçek olmayabilir çünkü Apple hakkında sürekli olarak gerçek olmayan çok sayıda iddia ortaya atılıyor.

Formula 1 gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş