Çentik yok, çerçeve yok ancak delik var; karşınızda yaklaşan yeni akıllı telefon tasarım dili

18 Ekim 2018 22:30

2018 yılına akıllı telefon modellerine konulan çentikler damgasını vurdu. Peki sırada ne var? Görünüşe bakılırsa 2019 yılında sürece ekran delikleri dahil oluyor.

Sektörde Essential Phone ile başlayan çentik furyası, bildiğiniz üzere iPhone X ile patlama yaptı. Birçok firma iPhone X‘u taklit etmek için 2018 yılını çentikli akıllı telefonlar ile geçirdi. Ancak bu çentikler hiç beğenilmedi. Bunun farkına varan Vivo ve Oppo, sürgülü kamera sistemleri ile çentiği ve çerçeveleri tarihe gömdü. Ancak bu modeller de sürgülü kamera için hareketli parça ve motorlar kullanıyordu. Bunu çok sağlıklı bulmayan firmalar başka arayışlara girdi. Nereye konulacağı tüm bu sorunlara neden olan ön kamera, 2019’da direkt olarak ekrana açılan bir delikte kendisine yer bulacak gibi görünüyor. Bunun için Oppo (R19 modeli olabilir) başta olmak üzere birçok firmanın aşağıdaki gibi denemeler yaptığı söyleniyor. Bu delik görüldüğü kadarıyla ekranın istenilen bir bölümüne konulabiliyor. Estetik olarak daha çok orta kısımda yer alacağını düşündüğümüz bu yapı, çentiğe göre daha iyi duruyor deniyor. Ancak bu tarz bir tercihte üç boyutlu yüz tanıma mümkün olmuyor. Bunu geliştirdiği akıllı telefon modeline koymak isteyen firmaların, Xiaomi Mi Mix 3, Oppo Find X ve Honor Magic 2 gibi sürgülü sistemler kullanması gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Akıllı telefon sektörünün geleceğinde bir de katlanabilir modeller var

Katlanabilir telefon tarafında şu an başta Samsung olmak üzere Huawei, Xiaomi ve Oppo gibi firmalar aktif olarak çalışma yapıyor. Pazarın başlangıcını Galaxy F ile Samsung yapacak gibi görünürken, alanda gerçekten heyecan verici bir dönüşüm yaşanıyor.

İlgili Video

Sektörün en yenilikçi modellerini barındıran Huawei Mate 20 ailesi

Paylaş