CES 2023’te iki yeni otonom minibüs görücüye çıkarıldı

05 Ocak 2023 15:50

CES 2023 fuarında çok sayıda teknoloji tanıtıldı. Bunlar arasında ZF ve Holon imzalı iki yeni otonom minibüs modeli de vardı.

Otonom minibüs yanında otonom servis aracı ya da mini otobüs olarak da geçen bu modellerden ilkinde dediğimiz gibi ZF imzası bulunuyor. “Next Generation Shuttle” adı verilen araç, daha önce gördüğümüz bazı rakiplerden aşırı farklı görünmüyor ancak modern bir tasarım çizgisini benimsiyor. ZF’in Virtual Drive sistemi temelinde seviye 4 otonom kontrol üzerine kurulan ve bu yüzden sürücüye özel bir yeri bulunmayan ferah model, bünyesinde çok sayıda kamera, radar ve LiDAR taşıyor. Böylelikle çevresindeki hemen her objeyi, trafik göstergesini ve fazlasını algılayabilen araç, resmî açıklamaya göre 50 ile 100 kWh arasında sunulacak farklı batarya kapasiteleri ile tercih edilecek. En üstte 130 km kadar menzil getirecek otonom minibüs, şimdilik 40 km/s, daha sonra ise 80 km/s hızda yolcu taşıyabilecek.

CES 2023’te aynı zamanda yerli otomobil modeli Togg’u da tasarlayan Pininfarina imzalı bir otonom minibüs modeli görücüye çıkarıldı. Hemen aşağıda gördüğünüz Holon imzalı “Mover” adı verilen araç, ZF imzalı modelden daha ufak yapıda ve yine direkt olarak otonom yolcu taşınmasına odaklanıyor. Herhangi bir teknik detayın verilmediği araç, Pininfarina’nın diğer tasarımları göz önüne alındığı zaman görsel açıdan aşırı etkilemiyor ancak kötü de görünmüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İçi bilgisayar ortamında çok lüks tasarlanan model, ufak lastikler ve büyük aydınlatma / far sistemleriyle ilginç şirin bir görünüş ortaya koyuyor. Çevresinde kamera ve sensörler olan araç, otonom sürüş konusunda gücünü Mobileye Drive sisteminden alıyor. Araç için Almanya merkezli olarak pilot denemeler yapıldığı gelen bilgiler arasında bulunuyor.

Otonom minibüs modelleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Geleceğin robotlarını dans ederken izleyin

Paylaş