ChatGPT için İtalya macerası yeniden başladı

28 Nisan 2023 20:59

İtalya’nın oldukça sürpriz ChatGPT yasağı özelinde önemli bir duyuru geldi. Henüz çok fazla detay yok ancak İtalya’ya geri dönüldü.

Kaçıranlar için İtalya’nın veri koruma kurumu, OpenAI’ın veri işleme yöntemlerinin Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliğini (GDPR) ihlal ettiğini belirterek ChatGPT sistemini geçici olarak engelledi. Düzenleyici kurum, o zaman OpenAI’ın ChatGPT’nin temelinde yer alan GPT dil modelini eğitmek için kullanıcılardan toplu olarak veri toplamasının yasal bir dayanağa sahip olmadığını belirtti. Kurum ayrıca OpenAI’ın çocukları korumak için yeterince çaba göstermediğini de söyledi. OpenAI, ChatGPT’nin 13 yaşından büyüklere yönelik olduğunu açık olarak belirtiyor ancak yetkililere göre çocukların uygun olmayan cevapları görmesini engelleyecek herhangi bir yaş kontrol mekanizması bulunmuyor. Bu durum nedeniyle İtalya, OpenAI’a yöneltilen suçlamalara cevap vermesi ve adımlar atması özelinde 20 günlük bir süre vermişti. Yeni karar kapsamında OpenAI’ın ChatGPT’yi İtalya’da çalışır tutmak adına 30 Nisan’a kadar zamanı bulunuyordu ve gerekli adımlar atılmazsa servisin tam olarak yasaklanacağı söylenmişti. Ancak bu böyle olmadı, ChatGPT için İtalya macerası bugün yeniden başladı. Bu konuda OpenAI CEO’su Sam Altman, “ChatGPT’nin yeniden İtalya’ya açılmasından dolayı heyecanlıyız!” dedi, bunun nasıl mümkün olduğu hakkında detay verilmedi. Firma kısa süre önce de buradaki veri gizlilik özelliğini devreye almıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

OpenAI’dan İtalya özelinde daha önce ChatGPT’nin işletilmesi için gerekli olan veri işleme süreci ile beraber veri sahiplerine sağlanan hakları açıklayan bir bilgilendirme hazırlayarak resmi sitede yayınlaması, sistem için bir yaş doğrulama sistemi getirmesi, 31 Mayıs’a kadar “radyo, TV, gazete ve internet aracılığıyla” veri toplama yöntemleri ve İtalya vatandaşlarının kişisel bilgilerinin şirketin algoritmalarını eğitmek için nasıl kullanılacağı konusunda bir reklam kampanyası yürütmesi istenmişti. Bu engelleme konusunda OpenAI CEO’su Sam Altman daha önce, “Ülkedeki tüm gizlilik yasalarına uyduğumuzu düşünüyoruz ancak elbette İtalyan hükümetinin kararına saygı duyuyoruz ve bu yüzden ChatGPT erişimini İtalya merkezli olarak durdurduk. İtalya en sevdiğim ülkelerden birisi ve yakında tekrar ziyaret etmeyi dört gözle bekliyorum!” demişti.

ChatGPT yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş