İtalya’nın ChatGPT yasağı Almanya’ya da sıçrayabilir

03 Nisan 2023 21:42

İtalya’nın oldukça sürpriz olan ChatGPT yasağı, ileride Almanya’ya da sıçrayabilir. Bu konuda ilk açıklamalar gelmiş durumda.

Kaçıranlar için İtalya’nın veri koruma kurumu, OpenAI’ın veri işleme yöntemlerinin Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliğini (GDPR) ihlal ettiğini belirterek ChatGPT sistemini engelledi. Düzenleyici kurum, OpenAI’ın ChatGPT’nin temelinde yer alan GPT dil modelini eğitmek için kullanıcılardan toplu olarak veri toplamasının yasal bir dayanağa sahip olmadığını belirtiyor. Kurum ayrıca OpenAI’ın çocukları korumak için yeterince çaba göstermediğini de söylüyor. OpenAI, ChatGPT’nin 13 yaşından büyüklere yönelik olduğunu açık olarak belirtiyor ancak yetkililere göre çocukların uygun olmayan cevapları görmesini engelleyecek herhangi bir yaş kontrol mekanizması bulunmuyor. Bu bağlamda İtalya, OpenAI’a yöneltilen suçlamalara cevap vermesi ve adımlar atılması özelinde 20 günlük bir süre veriyor. Şirket buna uymazsa ciddi bir para cezası ile karşı karşıya kalabilir, İtalya’daki ceza çok hızlı şekilde diğer Avrupa ülkelerine de yayılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte bu kısım yakında doğru çıkabilir çünkü Almanya veri koruma yetkilisi Ulrich Kelber,Prensipte bu tür bir yasaklama eylemi Almanya’da da mümkündür” dedi ve bunun eyaletlerin yetki alanına gireceğini sözlerine ekledi. Kelber, Almanya’nın İtalya’dan yasakla ilgili daha fazla bilgi talep ettiğini söyledi, Fransa ve İrlanda’daki yetkili kurumların da atılan adımı tartışmak üzere İtalyan veri düzenleyicisiyle temasa geçtiklerini belirtti. Eğer Almanya ve diğer ülkeler İtalya’nın yasaklama kararını haklı bulursa, ChatGPT’nin Avrupa genelinde yasaklanması söz konusu olabilir.

İtalya yasağı hakkında Twitter’dan bir açıklama yapan OpenAI CEO’su Sam Altman, “Ülkedeki tüm gizlilik yasalarına uyduğumuzu düşünüyoruz ancak elbette İtalyan hükümetinin kararına saygı duyuyoruz ve bu yüzden ChatGPT erişimini İtalya merkezli olarak durdurduk. İtalya en sevdiğim ülkelerden birisi ve yakında tekrar ziyaret etmeyi dört gözle bekliyorum!” demişti.

ChatGPT haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş