Chrome için ücretli bir sürüm geldi, tek tuşla tüm eklentileri kapatma özelliğinin de yolda olduğu ortaya çıktı

13 Nisan 2024 10:37

Google Chrome için ücretli bir sürüm geldi, tek tuşla tüm eklentileri kapatma özelliğinin de yolda olduğu ortaya çıktı.

Kısa süre önce ilk olarak kurumsal alana yönelik olarak tasarlanan ve ücretli kullanıma sunulan Chrome Enterprise Premium duyuruldu. Kullanıcı başına aylık 6 dolarlık bir ücreti bulunan sürüm, aktarıldığı kadarıyla güvenliği artırıyor, veri kayıplarına karşı koruma getiriyor ve derin seviye zararlı yazılım taraması sunuluyor. Chrome Enterprise sürümü uzun süredir sunan ancak “Premium” ile yeni bir dönem başlatan Google, bugün Chrome odağında bir gelişmeyle daha gündeme geldi. Aktarıldığı kadarıyla firma tarayıcıya yüklenen eklentilerin hepsinin tek tuşla kapatılması ya da başka bir deyişle durdurulması için bir altyapı üzerinde çalışıyor. Bu bazı durumlar için güzel görünüyor ve belirli durumlarda zaman kazandıracağa benziyor. Google geçtiğimiz hafta ise Chrome’da gizli şekilde topladığı milyarlarca veriyi silecek olmasıyla dikkat çekmişti. Chrome içerisinde diğer tarayıcılarda da olduğu gibi bir “gizli pencere (Incognito)” altyapısı yer alıyor ancak burada kötü bir durum bulunuyordu. Geçtiğimiz yıllarda Google pazarlama şefi Lorraine Twohill’in şirketin CEO’su Sundar Pichai‘ye doğrudan bir e-posta göndererek, “Gizli Pencere / Incognito Modunun gerçekten gizli hale getirmesi” gerektiğini söylediği ortaya çıkmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Twohill, hizmetin gerçekte gizli olmaması nedeniyle Google’ın “bulanık bir dil” kullanmak zorunda kaldığını ve bunun da tüketicilerin şirketin hizmetlerine olan güvenini zedeleyebileceğini savunmuştu. Bu konuda ortaya çıkan bazı belgeler, Google çalışanlarının 2018 yılında “Incognito” ismini ve “Spy Guy” simgesinin kullanımını eleştirdiğini de göstermişti. Incognito Modu için hazırlanan simge, Google çalışanları tarafından dahi bir casus olarak görülüyordu. Firma işte tam bu durumdan dolayı ABD merkezli bir davayla da karşı karşıya kalmıştı. Google bu konudaki davada anlaşma yolunu seçmişti.

Çıkan haberlerde, “Google ve davacılar, açılan gizli pencere odaklı davanın düşmesiyle sonuçlanacak şartlar üzerinde anlaşmaya vardılar” denilmişti, daha sonra ise anlaşma kapsamında ödenecek cezanın tam 5 milyar dolarlık olduğu aktarılmıştı. Bu konu bugün bir kez daha gündeme geldi çünkü internet devinin izinsiz ya da gizli olarak topladığı milyarlarca kullanıcı verisini silme ya da kişilerden bağımsız hale getirme sözü verdiği ortaya çıktı. Bu güzel bir adımdı ancak firma şimdiye kadar aldığını aldı yani bu hamlenin aslında pek bir anlamı da kalmadı.

Google Chrome detayları yanında bu da ilginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Paylaş