DARPA, ilginç “Manta Ray” prototipini suya indirdi

02 Mayıs 2024 10:39

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı devlet kurumu DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı), ilginç “Manta Ray” prototipin suya indirdi.

Yeni nesil “Mürettebatsız Sualtı Aracı / Uncrewed Underwater Vehicle (UUV)” sınıfında yer alan DARPA Manta Ray, gizemli bir robotik denizaltı olarak karşımızda ve genel olarak oldukça ilgi çekici görünüyor. Uzun zamandır masada olan deniz aracı, içinde herhangi bir personel taşımıyor ve normal denizaltılar kadar olmasa da büyük bir gövdeye sahip. Farklı yükleri çok uzun mesafelerde taşıması için tasarlanan ve parçalarına ayrılarak standart konteynerlerde rahatlıkla taşınabileceği söylenen araç, içinde kimse olmadığından ana yüklenici Northrop Grumman’a göre kendini deniz tabanına demirleyerek bir nevi kış uykusuna yatabiliyor. Düşük güçte görev yapabilen özel bir denizaltı tahrik sistemi üzerine kurulduğu belirtilen gizemli deniz aracı, çok sayıda yeni nesil sensör ve kontrol sistemiyle donatılmış durumda. Elbette bir askeri kullanım odağına sahip olan ancak henüz herhangi bir silah sistemi gösterilmeyen Manta Ray, aktif olarak test ediliyor ve uzun yıllar daha göreve girmeden önce test edilecek gibi görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DARPA birçok farklı çalışma yapıyor. Örneğin NASA ile bir araya gelen DARPA, 2027 yılına kadar bir “nükleer roket motoru” geliştirip uzayda test etme konusunda anlaştı. Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), nükleer enerjiyi uzayda kullanmak adına büyük adımlar atıyor. Bu konuda Amerikan ordusu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı devlet kurumu DARPA ile 2027 yılının hedeflendiği bir ortaklık kuran kurum, uzaya ulaşma sürecinde nükleer roket motoru kullanarak kimyasal yakıtlı roketlere oranla daha yüksek bir performans elde etmeyi hedefliyor.

Bu tarz bir roket motoru, ilk insanlı Mars görevi için gereken yolculuk süresini çok büyük ölçüde azaltma potansiyeli ortaya koyuyor. Biliyorsunuz uzay konusundaki güncel en büyük hedefler arasında Mars üzerinde bir koloni oluşturmak yer alıyor. Bu konuda Elon Musk’ın SpaceX’i de büyük çalışmalar yapıyor. Nükleer enerjiyi uzaya taşımak adına daha geçmiş yıllarda da bazı planlar yapan NASA, yeni nesil teknolojiler ve materyaller sayesinde yeniden gündeme getirdiği nükleer motorun geliştirilmesine içerisindeki STMD biriminin öncülük edeceğini duyurdu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DARPA Manta Ray yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle

Paylaş