Dava açılmıştı: “X (Twitter) üzerindeki nefret söylemi sürüyor”

13 Eylül 2023 17:47

Önce tehdit daha sonra ise bir dava gelmişti. Yeni bir rapora göre X (Twitter) üzerindeki nefret söylemi sürüyor.

Kaçıranlar için tekrar üzerinden geçmek adına X (Twitter), Elon Musk satın alındıktan hemen sonra nefret söyleminin arttığı bir platform halini aldı. Çünkü Musk platformda devasa bir işten çıkarma gerçekleştirdi, bu yüzden ağdaki denetim büyük oranda ortadan kalktı. Durum ciddi şekilde kötüleşince Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (Center for Countering Digital Hate / CCDH) bu konuda birçok içerik üretti ve herkesin görebileceği uyarılarda bulundu. Raporlar ciddileşince bunlara karşı bir adım atan X, CCDH’yi “söylemleri üzerinden reklam verenleri kaçırdı” iddiasıyla dava etmekle tehdit etti. Şirket avukatı Alex Spiro’ya göre CCDH, X’in itibarına zarar vermek amacıyla düzenli olarak kışkırtıcı, çirkin, yanlış veya yanıltıcı iddialarda bulunan makaleler yayınlıyor ve bunların sona erdirilmesi isteniyordu. CCDH, sosyal medya şirketlerini nefret içerikli materyallerin internette yayılmasından sorumlu tutmayı amaçlayan bir kuruluş ve X’in Blue’ya abone olanlar tarafından gönderilen nefret söylemlerinin yüzde 99’una karşı harekete geçmediğini belirtiyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

X avukatı Spiro, CCDH’nin X Corp. rakipleri ve devlet kurumları tarafından finanse edildiğine inanmaya başladıklarını belirtirken, bu konuda CCDH CEO’su Imran Ahmed ise, “Elon Musk kendisini eleştirenleri susturmak istiyor, böylece olumsuz sonuçlardan kaçınarak nefret, desteklemeyen ve yanlış bilgilere yer vermeye devam edebilecek.” açıklamasını yapmıştı. “Araştırmalarımızın arkasındayız ve Musk’ın tehditlerinden korkmayacağız.” diyen CCDH, tehdit sonrasında X tarafından dava edilmişti. Elon Musk’ın şirketi, CCDH’nin sunucularını yasadışı bir şekilde “kazıyarak / bilgi toplayarak” nefret içerikli paylaşımları reklam verenleri uzaklaştırmaya yönelik bir korkutma kampanyasının parçası olarak seçtiğini iddia etti. X Corp. maddi tazminat ve CCDH’nin verilerine erişimini engelleyen bir tedbir kararı talep ediyor. Davanın nasıl sonuçlanacağı henüz bilinmiyor ancak CCDH boş durmuyor. 23 sayfalık yeni bir rapor yayınlayan kurum, X’in nefret söyleminin platformda kalmasına izin verdiğini belirtiyor. Paylaşılan raporda, araştırmacıların X’teki 100 farklı hesaptan nefret içerikli 300 gönderiyi nasıl topladığı ve bunlardan bazılarının bariz ırkçılık, antisemitizm ve Holokost inkârı içerdiğini gösteriyor. Bulduklarını X’e bildiren CCDH, yukarıda bahsi geçen 100 hesaptan 90’ının halen platformdan atılmadığını belirtti.

Elon Musk, X (Twitter) haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın

Paylaş