Drake, Tupac’ın sesini yapay zeka ile kopyaladığı parçasını kaldırmak zorunda kaldı

27 Nisan 2024 10:51

Ünlü şarkıcı Drake, Tupac’ın sesini yapay zeka ile kopyaladığı parçasını kaldırmak zorunda kaldı. Yasal tehditler çok kısa sürede sonuç verdi.

Drake geçtiğimiz günlerde yayınladığı ve Kendrick Lamar’ı eleştirdiği “Taylor Made” diss parçasıyla çok dikkat çekti, bu ömrü çok uzun olmayan parçada Tupac Shakur’un ve aynı zamanda Snoop Dogg’un yapay zeka ile üretilen sesleri kullanılmıştı. Sürpriz olmayacağı üzere bir anda büyük ses getiren bu şarkı, 1996 yılında öldürülen Tupac Shakur’u temsil eden hukuk ekibinin yasal işlem başlatma tehdidi sonrasında kısa sürede kaldırıldı. Bu şarkı Tupac’ın yakınları tarafından, “Tüm zamanların en büyük hip-hop sanatçılarından birisinin mirasının kötüye kullanılması” olarak görüldü. İzinsiz yapılan bu kopyalama adımının ve sonucunun diğer şarkıcılara da örnek olacağı düşünülüyor, bu konularda gerçekten çok dikkatli olmak gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ses konusunda bundan önce dikkat çeken firma Voice Engine ile OpenAI olmuştu. Kaçıranlar için inanılmaz ses getiren OpenAI Sora sonrasında karşımıza çıkarılan Voice Engine, firma tarafından yapılan açıklamaya göre 15 saniyelik tek bir ses örneğini kullanarak orijinal konuşmacıya çok benzeyen sanal sesler üretebiliyor. Yani temelde kişilerin seslerini kopyalayan ve bunu doğal şekilde yaparak farklı alanlarda kullanılabilir hale getiren sistem, bu yapay zeka modelini “sorumlu ve güvenli” bir şekilde geliştirdiklerini belirtiyor. Konuda, “Voice Engine’i ilk olarak 2022’nin sonlarında geliştirdik ve metinden sese API’da bulunan önceden ayarlanmış seslerin yanı sıra, ChatGPT Voice ve Read Aloud özelliğine güç sağlamak için kullandık” diyen OpenAI, sistemi şu aşamada herkese açmıyor.

Voice Engine’i bir süredir üçüncü parti ortaklar ile test ettiklerini belirten şirket, sistem ile içerik üreticilerin videolarını kendi sesleriyle beraber bilmedikleri başka dillere çevirebileceğini (YouTube bir benzerini geliştiriyor), sistemi sesini kaybetme riski taşıyan kişilerin kullanabileceğini (Apple bir benzerini geliştiriyor), konuşma sorunu yaşayanlara yardımcı olacağını ve birçok kalemde iletişim bariyerlerini ortadan kaldırabileceğini belirtiyor. Potansiyeli çok yüksek olan ancak yine de dolandırıcılık ve fazlası için korkutan (Hali hazırda ses klonlayan sistemler ile dolandırıcılık ve fazlası yapılıyor) sistem, ileride daha detaylı hale getirilecektir.

Drake gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş