Elektrikli Audi RS Q e-tron, Dakar galibiyeti ile bir ilke imza attı

19 Ocak 2024 15:53

Elektrikli Audi RS Q e-tron, Dakar galibiyeti ile bir ilke imza attı. Aracı Carlos Sainz (61 yaşındaki baba Sainz) ve Lucas Cruz yönetiyordu.

Gerçekten önemli bir başarı elde edildi, Audi RS Q e-tron Dakar rallisini kazanan ilk elektrikli araç olmayı başardı. Bu yıl 46’ncısı düzenlenen Dakar Rallisi’nde zorlu geçen 12 etabın 6’sında lider olan Carlos Sainz ve Lucas Cruz, gerçekten etkileyici görünen 670 beygirlik bir canavar ile zorlu şartlarda zafer getiren kararlı bir performans ortaya koydu. Araç için şimdiye kadar çok sayıda açıklama geçildi. Örneğin Audi RS Q e-tron’un ilk iki Dakar katılımıyla büyük heyecan uyandırdığını söyleyen Audi Motorsporları Direktörü Rolf Michl “Audi, bir kez daha köklü motorsporları tarihinde teknolojisiyle öncü oldu. Bir değişim başlattık. Elektrikli güç-aktarma sistemi ve reFuel ile çalışan enerji dönüştürücünün birleşimi benzersiz ve oldukça verimli. Başardıklarımızın gayet bilincindeyiz. Aynı zamanda bir sonraki Dakar Rallisi’ni de heyecanla bekliyoruz.“ demişti. Dr. Leonardo Pascali liderliğindeki geliştirme ekibi RS Q e-tron’u pek çok alanda geliştirdi. Neredeyse 40 yıllık profesyonel sürücülüğü boyunca pek çok ralli aracını optimize eden Carlos Sainz, yeni aracı “Yeni kurulum konforu artırıyor ve aynı zamanda çok verimli,” sözleriyle değerlendirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Mattias Ekström ise “Benim için önemli olan, aracın kumda ortaya koyduğu sürüş performansı. Vites değiştirmeye gerek kalmadan kum tepelerinin üzerinden geçebilmemiz yardımcı oluyor.” sözleriyle ifade etmişti. Edouard Boulanger de kaydedilen gelişmeleri: “Projenin başlangıcında odak noktamız karmaşık aktarma organı teknolojisinin ve otomobilin temel gelişimiydi. Bu arada kokpitin pek çok yönünü geliştirmek için de zaman bulduk. Gürültü seviyelerini ve bunların etkilerini daha iyi kontrol edebiliyoruz ve pilot ve co-pilot da sert darbelerin ve aşırı yüklerin etkilerine karşı daha iyi korunuyor. Teknisyenler geçtiğimiz yıl boyunca bu konuda çok çalıştılar ve gerçek bir ilerleme kaydettiler. Bunun için teşekkürler.” sözleriyle değerlendirmişti.

Audi RS Q e-tron ve Dakar zaferi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş