Eski Toyota CEO’su: “İnsanlar elektrikli araçlar hakkındaki gerçeği nihayet gördü”

26 Ekim 2023 10:02

Görevi Akio Toyoda’dan alan yeni Toyota CEO’su mantıklı bir adım atarak şirketin yüzünü elektriğe döndürmeye başlamıştı.

CEO’luk koltuğunu Koji Sato’ya devreden ve artık şirketin “Yönetim Kurulu Başkanı” olan Akio Toyoda, elektrikli otomobillere yönelik açıklamaları ile geçtiğimiz aylarda çok ses getirmişti. Biliyorsunuz otomobil pazarı hızla değişiyor, birçok büyük otomobil üreticisi içten yanmalı motorları bırakarak tamamen elektrikli otomobillere odaklanıyor ve geleceğin sadece burada olduğunu görüyor. Bu konuda Toyota da çalışıyor ancak Akio Toyoda elektrikli otomobilleri tek seçenek olarak bırakmak istemiyordu. Toyoda, “Otomobil dünyasındaki büyük bir kesim elektrikli araçların tek seçenek olarak gerçekten uygun olup olmadığını merak ediyor. Ancak bunun (Sadece elektrikli otomobillerin olduğu geleceğin) günümüzde bir trend olduğunu düşünüyorlar ve bu yüzden yüksek sesle konuşamıyorlar. Aslında doğru cevap halen belirsiz ve kendimizi tek bir seçenekle sınırlamamalıyız.” gibi ilginç bir söylemde bulunmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Toyoda, burada ileriye dönük olarak en iyi yolun “hibrit, plug-in hibrit, hidrojen ve tamamen elektrik” gibi farklı temellerin geliştirilmesi olduğuna inanıyordu.

Toyoda şimdi ise yavaşlayan elektrikli otomobil satışları üzerinden daha önce aktardığı görüşlerinde haklı çıktığını ve çok detay vermeden insanların elektrikli araçlar hakkındaki gerçeği nihayet gördüğünü söyledi.

Şirketinin elektrikli araçlara yönelik sessizliğinin doğru olduğunun kanıtı olarak, ABD’deki yavaşlayan büyümeye işaret eden Toyoda, Japonya Mobilite Fuarı’nda gazetecilere verdiği demeçte,”Karbon nötrlüğüne ulaşmak için birçok yolu var” dedi.

Yeni Toyota CEO’su ise şirketin odağını gerçek anlamda elektriğe döndürme kararı almıştı. Artık bunun için “doğru zaman” olduğunu belirten CEO, yeni bir yaklaşımla tamamen elektrikli araç gelişimini hızlandıracaklarını aktardı.

Yeni CEO, yılın başında dev üreticinin 2026 yılına kadar Lexus markası altında “yeni nesil” elektrikli otomobiller çıkaracağını söyledi. Firmanın buna ek olarak çatı şirket altındaki elektrikli araç sayısını da ciddi şekilde artıracağı aktarılmıştı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi konumunda bulunan Toyota, hepsinin üstüne bir açıklama yayınladı ve 2026’ya kadar 10 yeni elektrikli araç tanıtmayı ile yılda 1,5 milyon elektrikli araç satar hale gelmeyi hedeflediklerini duyurdu.

Önümüzdeki dönem için yeni elektrikli araç platformları geliştireceklerinin sinyalini de veren şirket, üretim maliyetlerini de düşürmek istiyor. Şirket bildiğimiz kadarıyla yüzde 100 elektrikli otomobil satışına geçmeyi 2035 yılından önce düşünmüyor. 

Toyota haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’den yeni PS5 oyun kumandası

Paylaş