FedEx, kargo uçaklarını füzelere karşı lazer ile donatamayacak

19 Ocak 2022 09:41

FedEx, geçtiğimiz hafta çok ilginç bir haberle gündeme gelmişti. Bu haberin merkezinde kargo uçakları ve lazerler yer alıyordu.

Bilmeyenler için hatırlatmak adına yüzlerce uçak ile kargo taşıyan FedEx, yeni kargo uçaklarını füzelere karşı lazer ile donatma konusunda bir plan yapıyordu. Burada amaç spesifik olarak MANPADS olarak geçen taşınabilir hava savunma sistemlerine karşı bir koruma sağlamaktı. O zaman FedEx, eğer ABD Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) onay alabilirse kargo taşıma sürecinde ileride kullanacağı Airbus A321-200 uçaklarını lazer ile donatacak denilmişti.

Bu lazerlerin amacı daha önce yaklaşan füzeleri uçağa yaklaşmadan önce otomatik olarak yok etmek olarak aktarılmıştı. Ancak şimdi sistemin yaklaşan füzeleri lazer ile kör ederek rotasını değiştirme odağında planlandığını ortaya çıktı. Buna rağmen bir açıklama yapan FAA, bu sürece şimdilik onay vermedi ve yapılan açıklamalara göre ileride de vermeyecek gibi görünüyor. Aslında bu daha önce de tahmin edilmişti ancak artık resmiyete kavuştu.

Bu konuda daha önce Northrop Grumman ile bir test yaptığı dahi aktarılan FedEx, henüz sunulan araştırma sonuçları ile FAA’yı ikna edemiyor. Kurum bu konuda çok daha fazla çalışma yapılması gerektiğini aktarıyor.

Şimdilik süreç bu noktada son bulmuş gibi görünüyor ancak lazer ile roket savunması başka alanlarda aktif olarak kullanılıyor, yeni sistemler geliştiriliyor. Bu tarz sistemlerin bazı askeri üstlerde aktif olarak yer aldığı belirtiliyor. Ayrıca bazı lazer sistemleri çok güçlüler ve bilim kurgu filmlerindeki gibi “lazer silahı” formunda çalışıyorlar. Bu sistemler yüksek ısı aktararak yaklaşan roketleri havada patlatabiliyor.

İlginizi Çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş