Figure AI, insansı robotunu bir çalışma senaryosunda sergiledi (Video)

27 Şubat 2024 12:04

İnsansı robot modelleri geliştiren girişimlerden Figure AI, kısa süre önce büyük bir yatırımla ses getirmişti. Şimdi ise bir video öne çıktı.

Kısa süre önce ChatGPT’yi geliştiren OpenAI ve yazılım devi Microsoft tarafından desteklenen ABD’li Figure AI firmasına ekran kartı devi Nvidia ve milyarder Jeff Bezos’un da büyük yatırımlarda bulunduğu ortaya çıktı. Habere göre şirkete Amazon’un kurucusu Bezos’un Explore Investments LLC aracılığıyla 100 milyon dolar taahhüt ettiği, Microsoft’un şimdiye kadar 95 milyon dolar yatırım yaptığı, Nvidia ve Amazon’a bağlı bir fonun ise ayrı ayrı 50 milyon dolar aktardığı belirtildi. Bir noktada Figure AI’ı satın almayı dahi düşünen OpenAI’ın ise şimdilik 5 milyon dolarlık bir yatırım yaptığı aktarıldı. Hepsine ek olarak yeni yatırımcılar arasında Intel’in, LG Innotek’in, Samsung’un, Parkway Venture Capital’in ve Align Ventures’in yer aldığı da açıklandı. Şimdi ise hemen aşağıdaki video ses getirdi, firma bu videoda geliştirdiği insansı robotu bir depo / çalışma senaryosunda karşımıza çıkardı. Şu aşamada biraz ağır hareket eden ancak hassas şekilde obje kavrama ve hareket ettirme yeteneği olan robot, firma tarafından açıklandığı kadarıyla videodaki görevleri tamamen otonom şekilde yerine getiriyor yani uzaktan kontrol edilmiyor.

Bu da robot için daha önce gelen bir video:

Alanda geleceği parlak şirket bundan önce bir BMW ortaklığıyla da gündeme gelmişti. Eğer kaçırdıysanız ABD’deki bir BMW fabrikasında da yardımcı insansı robotlar görev yapmaya başlayacak. Alanın yeni isimlerinden Figure AI, geçtiğimiz ay önemli bir adım atarak ilk ticari anlaşmasını imzaladı ve bu bağlamda geliştirdiği ilk insansı robotunu (Figure 01 adında) ABD Güney Carolina’daki BMW üretim tesisine götüreceğini duyurdu. Fabrikada şimdilik bahsi geçen robottan kaç tane kullanılacağı bilinmiyor, robotun fabrikada ne yapacağı da henüz tam olarak açıklanmıyor.

Figure AI, TechCrunch’a yaptığı açıklamada ilk aşamada beş farklı göreve odaklanacaklarını aktarıyor, bu robotun fabrikadaki çalışanların yerini alma gibi bir amacı ise bulunmuyor. Figure AI ve BMW bu tarz bir teknolojinin gerçek üretim sürecindeki performansını görmek istiyor, bundan her iki tarafın da önemli bilgiler toplaması bekleniyor.

Otomobil üretim sürecinde rakipleri gibi sabit robotlardan uzun yıllardır yardım alan ve insansı tarafta da geride kalmak istemeyen Almanya merkezli dev otomobil üreticisi, yeni altyapı ile otomasyon sürecini daha “dinamik” hale getirmeyi amaçlıyor yani değişen şartlara daha uyumlu çözümler hedefliyor. İnsan benzeri hareket kabiliyetine sahip robotlar özel yapay zeka sistemleri ve görsel algılama yetenekleriyle klasik robotlardan farklı olarak değişen şartlara daha rahat şekilde uyum sağlayabiliyor.

Figure AI yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş