Figure AI ve OpenAI, insansı robotlar için yeni nesil yapay zeka modelleri geliştirmek üzere iş birliği yapıyor

01 Mart 2024 16:21

Figure AI ve OpenAI, resmi olarak insansı robotlar için yeni nesil yapay zeka modelleri geliştirmek üzere iş birliği yapıyor.

İnsansı robot modelleri geliştiren girişimlerden Figure AI, kısa süre önce ekran kartı devi Nvidia ve Jeff Bezos’tan büyük yatırım almasıyla ses getirmişti. Habere göre şirkete Amazon’un kurucusu Bezos’un Explore Investments LLC aracılığıyla 100 milyon dolar taahhüt ettiği, Microsoft’un şimdiye kadar 95 milyon dolar yatırım yaptığı, Nvidia ve Amazon’a bağlı bir fonun ise ayrı ayrı 50 milyon dolar aktardığı belirtildi. Bir noktada Figure AI’ı satın almayı dahi düşünen OpenAI’ın ise şimdilik 5 milyon dolarlık bir yatırım yaptığı aktarıldı. Hepsine ek olarak yeni yatırımcılar arasında Intel’in, LG Innotek’in, Samsung’un, Parkway Venture Capital’in ve Align Ventures’in yer aldığı da açıklandı. Bu gelişmelerin üstüne OpenAI ile insansı robotlar için yeni nesil yapay zeka modelleri geliştirmek üzere iş birliği yapan Figure AI, bu işbirliği ile insansı robotların doğal dili işleme ve akıl yürütme yeteneklerini geliştirerek, geliştirdiği robotlarını ticari hale getirmeyi hızlandırmayı hedefliyor. Bu firma için genel olarak mantıklı görünüyor, gelecek çok akıllı insansı robotlar içinse bir endişe oluşturuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alanda geleceği parlak şirket en son bir BMW ortaklığıyla gündeme gelmişti. Alanın yeni isimlerinden Figure AI, geçtiğimiz ay önemli bir adım atarak ilk ticari anlaşmasını imzaladı ve bu bağlamda geliştirdiği ilk insansı robotunu (Figure 01 adında) ABD Güney Carolina’daki BMW üretim tesisine götüreceğini duyurdu. Fabrikada şimdilik bahsi geçen robottan kaç tane kullanılacağı bilinmiyor, robotun fabrikada ne yapacağı da henüz tam olarak açıklanmıyor.

Figure AI, TechCrunch’a yaptığı açıklamada ilk aşamada beş farklı göreve odaklanacaklarını aktarıyor, bu robotun fabrikadaki çalışanların yerini alma gibi bir amacı ise bulunmuyor. Figure AI ve BMW bu tarz bir teknolojinin gerçek üretim sürecindeki performansını görmek istiyor, bundan her iki tarafın da önemli bilgiler toplaması bekleniyor.

Otomobil üretim sürecinde rakipleri gibi sabit robotlardan uzun yıllardır yardım alan ve insansı tarafta da geride kalmak istemeyen Almanya merkezli dev otomobil üreticisi, yeni altyapı ile otomasyon sürecini daha “dinamik” hale getirmeyi amaçlıyor yani değişen şartlara daha uyumlu çözümler hedefliyor. İnsan benzeri hareket kabiliyetine sahip robotlar özel yapay zeka sistemleri ve görsel algılama yetenekleriyle klasik robotlardan farklı olarak değişen şartlara daha rahat şekilde uyum sağlayabiliyor.

Figure AI yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş