Google, Avrupa’da 2,4 milyar dolarlık ceza ödeyecek

10 Kasım 2021 14:56

İnternet devi Google, yine Avrupa merkezli bir ceza ile gündemde bulunuyor. Bu sefer daha önce verilen bir ceza netlik kazandı.

Sputnik’te yer alan habere göre Google tarafına daha önce verilen ceza mahkeme tarafından onandı. Avrupa Birliği mahkemesi, teknoloji firması Google’ın alışveriş hizmetindeki karşılaştırma stratejisinin kuralları ihlal ettiğine hükmetti ve AB Komisyonu’nun şirkete uyguladığı 2,42 milyar euro’luk para cezasını kesinleştirmiş oldu.

Mahkeme, Google‘ın kendi karşılaştırmalı alışveriş hizmetini rakiplere tercih ederek hâkim konumunu kötüye kullandığı yönündeki Komisyon kararına karşı açtığı davayı reddetti.
Bu olay 2017 yılına kadar uzanıyor ve şirket için maddi açıdan iyi görünmüyor. Ancak firmanın her çeyrek bundan çok ama çok daha büyük paralar kazandığını belirtmek gerekiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Google daha önce de Avrupa’da ceza almıştı

Fransa Rekabet Kurumu, Google’a eser sahibinin haklarına komşu hakları ihlal ettiği gerekçesiyle tam “500 milyon euro” para cezası kesmişti.

Konu hakkında bir açıklama yapan Google sözcüsü, kararı “büyük bir hayal kırıklığı ile karşıladıklarını” açıkladı. Sözcü, Fransız Rekabet Kurulu yetkilileriyle yürütülen müzakerelerde iyi niyetle hareket ettiklerini iddia etti.

Rekabet Kurumu Başkanı Isabelle de Silva ise yaptığı açıklamada, Google’a; telif haklarına bağlı komşu hakları, yayınevi editörleriyle iyi niyetle müzakere etme zorunluluğuna uymadığı ve yayınevlerinin içeriklerini kullandığı için ödeme yapmadığı gerekçesiyle 500 milyon euro para cezası verildiğini belirtti.

Bu cezanın, Rekabet Kurulu tarafından kararlarına uymadığı gerekçesiyle verilen en büyük ceza olduğu aktarılıyor, Google’dan yayınevleri ve basın ajanslarına telif hakkına tabi içeriklerinin kullanımı için ücret teklifi sunması isteniyor. Eğer bu olmazsa internet devi her gün için 900 bin euro’ya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mi 11 Ultra’nın içindeki detaylara bakın

Paylaş