Google’ın “haberi yokmuş” gibi kazandığı 4,7 milyar dolar

11 Haziran 2019 15:30

Geçtiğimiz yıl tüm servislerinden toplamda 136,8 milyar dolar gelir elde eden Google, görünen o ki bunun 4,7 milyar dolarını “habersiz” kazanıyor.

Google, 2018’de elde ettiği geliri açıklamış ve toplamda 136,8 milyar dolarlık kazancını dile getirmişti. Ancak 2.000’den fazla haber organizasyonunu temsil eden News Media Alliance tarafından yayınlanan yeni rapor, bu kazancın çok ilginç bir noktasına odaklanıyor. Hazırlanan rapora göre Google’ın 2018 gelirinin 4,7 milyar doları haber sektöründen geliyor. Üstelik teknoloji devinin bu geliri elde etmesi için kılını kıpırdatması dahi gerekmiyor. News Media Alliance, aramalarda öne çıkan sonuçlara yapılan tıklamaların yüzde 40‘ı gibi ciddi bir oranı haber sitelerinin aldığını kaydediyor. “En çok aranan” sonuçlarda ise bu oranın yüzde 16 olduğu belirtiliyor. Google’ın bu düzeni paraya dönüştürme şeklinin ne kadar adil olduğu ise dikkat çekilen nokta olmuş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Google ve gelir yöntemleri

Burada küçük bir not düşmekte fayda var. Hazırlanan raporda elde edilen 4,7 milyar dolarlık gelir, buzdağının görünen kısmı olabilir. Çünkü bu veri elde edilirken Google’ın 2008’de herkese açık olarak paylaştığı istatistikler baz alınmış. Söz konusu veride o dönem Google’ın haberlerden 100 milyon dolar gelir elde ettiği kaydediliyordu. Yani aradan geçen yıllar bu geliri daha da katlamış olabilir. Ancak rapor tahmininin fazlasıyla ölçülü olduğu inancında.

Bu hesaplamaya her tık başına Google’ın topladığı kişisel verinin katılmadığı belirtilirken aslında net bir gelir hesabının zor olduğunun da altı çiziliyor. Google’ın, her ne kadar normal arama sonuçlarında reklam barındırsa da, Google News arama sonuçlarında reklam barındırmadığı düşünülünce gelirin nereden geldiğini tam olarak anlamak da zorlaşıyor.

Google yaptığı açıklamada her ay News ve Search’ün yayıncıların sitelerine 10 milyarın üzerinde tık kazandırdığını belirtiyor. Bu da, internet sitesinin kazancının şekline göre, ciddi bir abonelik ve reklam geliri oluşmasını sağlıyor. Bu sebeple bu araştırmanın “Google’ın kattığı değeri göz ardı ettiği” belirtiliyor.

İlginizi çekebilir

Google yeni AR özelliği ile vahşi yaşamı yanı başınıza getiriyor

Paylaş