Hindistan kendi mobil işletim sistemini tanıttı: BharOS

26 Ocak 2023 15:23

Hindistan, Android ve iOS’a rakip olacak bir işletim sistemi geliştirmek istiyor haberlerini bir bakıma gerçeğe dönüştürdü, BharOS ortaya çıktı.

Biliyorsunuz günümüzde Android ve iOS tarafına rakip bir işletim sistemi bulunmuyor. Huawei imzalı HarmonyOS gibi alternatifler var ancak pazarın açık olarak sadece iki hâkimi bulunuyor. Ancak bu durum sonsuza kadar böyle gitmeyebilir çünkü farklı işletim sistemi fikirleri uzun zamandır gündemde. Örneğin geçtiğimiz yıl dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan da alana girmek istiyor denilmiş, ülkenin akıllı telefonlar için bir mobil işletim sistemi geliştirmek istediğini açıklanmıştı. Bu konuda kısa süre önce bir duyuru yapıldı ve karşımıza BharOS çıkarıldı. BharOS için ilk gösterim çalışır bir demo üzerinden yapıldı ve burada sürümün Android’in açık kaynak versiyonu üzerine kurulduğu ortaya çıktı. İşletim sistemi için yapılan açıklamalarda BharOS’un önceden yüklenmiş hiçbir uygulama taşımayacağı ve sistem üzerinden hiçbir kullanıcı verisinin paylaşmayacağı aktarıldı. İşletim sistemi ile yalnızca özel uygulama mağazalarının çalışacağı söylenirken, BharOS’ta kötü amaçlı yazılım çalıştırılamayacağı da iddia edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Aslında Hindistan’da sıfırdan bir işletim sistemi yapabilecek ve bunu geliştirebilecek kadar yetişmiş yazılımcı / iş gücü de bulunuyor. Ülke ileride bu yoldan gidebilir, geliştirdiği “yerli” işletim sistemi kullanım ve altyapı özelinde Android ile iOS’u geçemeyecek olsa da ülke sınırları içerisinde bile milyonlarca telefonda kendisine yer bulabilir. Hindistan’da giriş seviyesi telefonların pazar payı gerçekten çok büyük ve sadece bu pazara yönelik bir işletim sistemi dahi kısa sürede devasa pazar paylarına ulaşabilir.

Hindistan merkezli işletim sistemi BharOS yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle

Paylaş