Huawei, Enerjisa ve Zebra Elektronik Türkiye’de elektrikli otomobiller için yüksek hızlı şarj istasyonları kuruyor

16 Mart 2024 10:43

Huawei, Enerjisa ve Zebra Elektronik Türkiye’de elektrikli otomobiller için yüksek hızlı şarj  istasyonları kuruyor. Bu istasyonların kalbinde 720 kw’lık sıvı soğutmalı Huawei FusionCharge yer alıyor.

İstanbul Ataşehir merkezli ilk adım hakkında şunlar aktarıldı: “Enerjisa, Huawei ve Zebra Elektronik ile güçlerini birleştirdi. Tüm elektrikli araçlara ve operatörlere platform niteliği taşıyan yeni nesil sarj istasyonları, önce Marmara ve Ege Bölgesi ardından tüm Türkiye’ye ve oradan yurt dışına uzanacak. Huawei teknolojisi ile sektördeki en hızlı şarj imkanını sunan ve farklı markalara ait şarj cihazlarını tek bir platformda buluşturan Charging Hub’ın çatısı tamamen güneş panellerinden oluşacak ve kendi enerjisini üreten bir model olacak. Enerjisa Üretim, Charging Hub için yenilenebilir enerji santrallerinde üretilen elektrikten yeşil enerji sertifikası da sağlayacak. İstanbul Ataşehir’de başlayan pilot çalışmanın, öncelikle Enerjisa Üretim’in rüzgar santrali yatırımlarının bulunduğu bölgeler ve şehirlerde yaygınlaşması planlanıyor. Yeni kurulacak olan Charging Hub’lar, müşterilere market, cafe ve dinlenme alanı gibi sosyalleşebilecekleri alanlar da sunacak. Yeni nesil istasyonlarda 1 saniyede 1 kilometre menzil hedefi ile hizmet verecek. Projenin teknoloji ortağı Huawei, geliştirdiği 720 kw’lık FusionCharge sıvı soğutmalı yüksek hızlı güç ünitesi ile ultra hızlı şarj imkanı sağlayacak.” Süreç hakkında bir açıklama yapan Huawei Türkiye Dijital Enerji İş Grubu Genel Müdürü Gavin Zhao ise Türkiye’de e-mobilitenin gelişiminden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“Türkiye’nin gelecek yüzyılı için belirlediği en önemli hedefler arasında olan sürdürülebilir kalkınma ve enerji politikaları kapsamında dijital, güç odaklı Ar-Ge ve inovasyon stratejileri son derece kıymetli. Huawei Türkiye olarak, geliştirdiğimiz yenilikçi ve entegre enerji çözümler ile dijital enerji dönüşümüne geçişi hızlandırmayı amaçlıyoruz. Huawei ve Zebra Elektronik teknoloji altyapısı ile Enerjisa Üretim bünyesinde faaliyet gösterecek, Türkiye’nin ilk Charging Hub’ını duyurmanın heyecanını yaşıyoruz. Hayata geçirilen bu projenin enerji dönüşümünde yönlendirme gücü olacağına inanıyoruz.”

Süreç için ekstra olarak şunlar da paylaşıldı: “Tüm elektrikli araçlara ve operatörlere platform niteliği taşıyan yeni nesil sarj istasyonları, önce Marmara ve Ege Bölgesi ardından tüm Türkiye’ye ve oradan yurt dışına uzanacak. Huawei teknolojisi ile sektördeki en hızlı şarj imkanını sunan ve farklı markalara ait şarj cihazlarını tek bir platformda buluşturan Charging Hub’ın çatısı tamamen güneş panellerinden oluşacak ve kendi enerjisini üreten bir model olacak.”

Huawei, FusionCharge adını verdiği sıvı soğutmalı süper şarj istasyonunu geçtiğimiz yıl kendisi şu şekilde duyurmuştu: “FusionCharge sıvı soğutmalı yüksek hızlı şarj, hizmet verilen şarj seanslarının sayısını artırarak, yeni bir şarj altyapısı oluşturmayı mümkün kılıyor. Sıvı soğutmalı güç ünitesi ile 720 kW gibi yüksek bir güç çıkışı üretilebiliyor.

Kabin, güç havuzu ve güç paylaşım matrisi sayesinde, yüksek hızda şarj gerçekleşiyor. AC/DC ve DC/DC modüllerinin ayrılması, güç ünitelerini DC ESS bağlantısı için daha erişilebilir hale getirir ve güç kapasitelerinden daha fazla yararlanılmasını sağlar. Ünite, 12 adede kadar çıkışı destekleyebilir ve 600 kW’a kadar çıkış gücü tek bir konektörle işlenebilir.

DC veri yolu ile tamamen sıvı soğutmalı olarak geliştirilen mimari, geleneksel mimariye kıyasla üstün kalite, daha fazla esneklik ve gelişmiş bir şarj deneyimi sunar FusionCharge sıvı soğutmalı yüksek hızlı şarj ünitesi, 500 amperlik gücüyle yüksek hızlı şarj deneyimine imza atıyor. %95,5 verimlilik ve son derece düşük arıza oranına sahip olan ürün ayrıca, tamamen sıvı soğutmalı teknolojisi sayesinde 60dB’nin altında çalışarak, gürültü bariyerini de ortadan kaldırıyor.” 

Huawei gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş