Huawei için ABD’den şaşırtan yeni karar!

14 Şubat 2020 16:33

Teknoloji dünyasının 2019’da en çok tartışılan isimlerinden Huawei için ABD şaşırtan bir karara daha imza attı. Süreç gerçekten çok anlamsız hale geldi.

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz yılın yaz aylarında Huawei’ye yönelik uygulanan ambargo için 90 günlük bir izin vermiş ve üstüne bir 90 gün izin daha çıkarmıştı. Donanımsal açıdan firmaya muhtaç olan şirketlerin durumu nedeniyle toplamda 180 güne çıkan ambargo erteleme kararı, daha sonra bir kez daha uzatılmıştı. Daha önceki 90 günlük iznin bittiği gün yenisi çıkaran Trump yönetimi, bu izinle temel olarak ABD şirketlerin Huawei ile işe yapmasına izin veriyor. Daha önce 2 haftalık bir izin alacağı iddia edilen firma, yinelenen 90 gün ile 16 Şubat 2020 tarihine kadar hem ticarete devam edecek hem de mevcut cihazlarına güncelleme gönderebilecek denmişti. Şimdi bu süreç için şaşırtıcı şekilde bir 45 günlük bir izin daha geldi. Buna şaşırtıcı diyoruz çünkü firmaya daha dün çok büyük iki suçlama yapıldı. ABD Adalet Bakanlığı, Huawei ve ABD’li iki iştiraki ticari sırları çalmak amacıyla şantaj yapmak ve komplo kurmakla suçladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Huawei için ABD’de geçtiğimiz günlerde de çok ciddi iddialar gelmişti

Bu ABD merkezli iddialarda Huawei‘nin ürettiği 4G başta olmak üzere mobil ağlar için hazırlanan ekipmanlarına bilgi sızdırmak odaklı gizli bir arka kapı koyduğu söylenmişti. Ortaya atılan iddiada firmanın bu dünya genelinde satılan cihazlarda ye alan arka kapıya en az 10 yıldır sahip olduğu aktarılıyor. Bu konuda sağlam kanıtlara sahip olduklarını belirten ABD’li yöneticiler, bir kez daha bu kanıtları gizli tutmayı seçiyor. Süreç hakkında konuşan teknoloji devi ise tüm bu suçlamaları kesinlikle kabul etmiyor ve böyle bir durumun olmadığını belirtiyor. Firma halen ABD’nin kanıtsız olarak konuştuğunu aktarıyor ve bunda da haklı görünüyor.

İlginizi Çekebilir

Logitech’in mutlaka göz atılması gereken yeni kamerası

Paylaş