İlginç bir kategori açtı: Karşınızda artırılmış gerçeklik odaklı dizüstü bilgisayar Spacetop

18 Mayıs 2023 17:26

Kişisel bilgisayar dünyasında ilginç bir kategori açtı. Karşınızda artırılmış gerçeklik temelli dizüstü bilgisayar Spacetop.

Artırılmış gerçeklik yani sanal gerçeklikten farklı olarak sanal ile gerçeği harmanlayan teknoloji altyapısı uzun zamandır hayatımızda. Bu alanda çok sayıda başlık çözümü bulunuyor, yenileri de yolda bulunuyor. Bu konuyu gündeme getiren en yeni ürün ise AR odaklı tasarlanan bir dizüstü bilgisayar modeli oldu, Sightful bugün ilk ürünü olan Spacetop ile ses getirmeyi bildi. Artırılmış gerçeklik teknolojisini merkeze alan dizüstü bilgisayar modeli, normal dizüstü bilgisayarlardan farklı olarak bir ekrana sahip değil. Bunun yerine kompakt yapılı bir AR gözlük ile beraber gelen ürünün ana gövdesi sadece klavye ve touchpad bölümünden oluşuyor. Spesifik olarak çalışma / iş odaklanarak tasarlanan ürün, çalışma pencerelerini yukarıdaki videoda da görebileceğiniz üzere AR gözlük ile direkt olarak gözlerinizin önüne getiriyor. AR temelinden dolayı pencereleri odanın içerisine entegre eden ürün, bu sayede birden fazla monitör kullanımına gerek kalmadan devasa bir görüntüleme alanı sunuyor. Cihaz bu altyapıya rağmen aşırı güçlü bir seçenek konumunda değil. Gücünü mobil tasarımı Snapdragon 865 işlemci, Adreno 650 grafik birimi ve 8 GB RAM’den alan cihaz, 256 GB’lık dahili depolamaya sahip.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sanal pencereleri sadece siz gördüğünüz için istenilen her yerde gizlilik endişesi olmadan çalışma deneyimi vadeden ürün, henüz kaça satılacak ya da ne zaman satılacak belli olmuş değil. Başta sadece çok kısıtlı bir kitleye odaklandırılacak cihaz, şimdilik ilerleyen zamanlarda kitlelere yayılacak izlenimi oluşturmuyor. Bazı AR başlıklar ile hali hazırda elde edilebilen bu deneyimin uzun kullanımda çok konforlu olmadığı da biliniyor. Böyle bir gelecek için kesinlikle biraz daha zamana ihtiyaç bulunuyor, bu konudaki en iyi çözümlerden birisini ise Apple’ın WWDC23’te tanıtılacak Reality Pro ile sunması bekleniyor. Onun ortaya çıkan en son detayları burada yer alıyor.

Artırılmış gerçeklik odaklı dizüstü bilgisayar Spacetop yanında bu da ilginizi çekebilir: Sıvı soğutmalı OnePlus 11 Concept

Paylaş