İlginç uçan otomobil Model A şimdiden ciddi talep gördü

08 Temmuz 2023 21:14

Şu an birçok farklı uçan otomobil projesi bulunuyor, bunlar arasında Alef Aeronautics imzalı Model A oldukça dikkat çekiyor.

Alef Aeronautics şirketi bu aralar gündemden düşmüyor çünkü ilginç bir uçan otomobil geliştiriyor. Firmanın Model A isimli yukarıdaki galeride görebileceğiniz prototip uçan otomobil modeli, daha önce gördüğümüz seçeneklerden çok daha farklı görünüyor çünkü araçta katlanabilir yapıda dahi kanatlar yer almıyor. Aracın normal yollarda da kullanılabilmesi hedefleniyor ve bu tasarım bu hedefi rahatlıkla mümkün kılıyor. Bu farklı modeli en son gündeme getiren ABD merkezli olarak FAA’den (ABD Federal Havacılık İdaresi) alınan sertifika oldu. Yüzde 100 elektrikli olan “Model A”, ABD hükümetinden uçmak için yasal onay alan türünün ilk örneği olmuştu. Bugün ise aracın tam 250 milyon dolar değerinde 834 adet ön sipariş aldığı açıklandı. Bu sayı böyle bir araç için gerçekten oldukça iyi görünüyor, Model A için konuşulan satış fiyatı ise 300 bin dolar seviyesinde yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hatırlamak adına üst kısmı tamamen açık tasarlanan ve bu açık kısmın içerisinde motorları yer alan Model A, tamamen elektrikli aktarım temelinde 177 km boyunca uçabilecek açıklaması yapılıyor. eVTOL temelinin benimseyen araç bir otomobil olarak yolda kullanıldığı zamansa 322 km kadar bir menzilin elde edilebileceği iddia ediliyor. İki kişilik tasarlanan kabin bölümü hareketli olan Model A, bu sayede düz değil yan bir şekilde uçuş sunuyor. Yatay kullanım altyapısı önemli çünkü bu sayede aracın üst ve alt bölümleri birer kanat olarak görev yapıyor. Burada temel olarak çift kanatlı uçak mantığı devreye giriyor. Halen prototip aşamasında olan Model A, eğer her şey yolunda giderse böyle kalmayacak. Uzun süredir uçuş testlerinin yapıldığı belirtilen aracın, biraz zor dursa da 2025’in sonunda ticari olarak satışa ve kullanıma sunulması hedefleniyor.

Model A uçan otomobil modeli yanında bu da ilginizi çekebilir: Triumph TE-1 elektrikli motosiklet modeli

Paylaş