Instagram için beğeni satan firmaya “komik” ceza

04 Ekim 2019 12:00

Instagram için beğeni ve yorum satan Yeni Zelandalı firmaya Facebook tarafından açılan davada taraflar anlaşmaya gitti. Yeni Zelandalı firma için ceza belli oldu.

1 milyarın üzerinde kullanıcısı bulunan Instagram uzun zamandır sahte etkileşimlerle boğuşuyor. Sahte takipçi, beğeni ve yorumlarla manipüle edilen etkileşim istatistikleri platformda “sahte fenomen” dahi yaratıyor. Dönem dönem paralı etkileşimlere müdahale eden Instagram’ın bu konuda kesin bir çözüm sunamadığı da bir gerçek. Hatta öyle ki platform en sonunda beğeni sayısını dahi kaldırma yoluna dahi gidiyor. Facebook ise fotoğraf paylaşım uygulaması için bu tarz sahte etkileşim satan şirketlerden biri olan Social Media Series Limited‘a açtığı davada sona gelmiş durumda. Taraflar anlaşmaya giderek davayı noktalamaya karar vermiş. Ancak Yeni Zelandalı şirketin cezası kazancına göre hafif gibi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sahte Instagram beğenisi satışı ile 9,4 milyon dolar gelir

Facebook’un iddiasına göre sahte beğeni satan bu şirket söz konusu satışlardan 9,4 milyon dolara varan bir gelir elde etmiş olabilir. Bu pazardaki tek isim olmayan Yeni Zelandalı şirket pek çok alternatiften sadece biri. Anlaşmaya göre Yeni Zelandalı şirketin üç kurucusunun da Instagram da dahil olmak üzere tüm Facebook servislerini kullanmasının engelleneceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra davalılar toplamda 500 bin dolarlık bir para cezası ödeyecek.

Platformun sahte beğeni ve takipçilerle savaşı sürerken arayüze kalıcı olarak getirilmesi planlanan beğeni sayısını gizleme tasarımının ise 2020’de kullanıcılarla buluşması bekleniyor. Facebook her ne kadar bu tasarım hamlesini “kullanıcılar üzerindeki baskıyı azaltma” olarak öne çıkarsa da bir diğer maddenin üçüncü parti kuruluşların müdahalesi olduğu düşünülüyor.

İlginizi çekebilir

İşlevsel Twitter özelliği Android’den önce iOS’te

Paylaş