Instagram, “otomatik temizleme” özelliğini herkese açtı

16 Mayıs 2023 10:30

Meta’nın en popüler platformlarından olmayı sürdüren Instagram, “otomatik temizleme” özelliğini bugün eksiksiz olarak herkese açtı.

Instagram tarafından Türkiye’de de kullanıma alınan “otomatik temizleme” özelliği, direkt olarak uygulama içi arama sürecini kapsıyor. Artık herkes arama geçmişlerinin belirlenen süre sonrasında otomatik olarak temizlenmesini sağlayabiliyor. Birçok kişiyi çok memnun edecek altyapıda, “3 gün, 7 gün, 14 gün ve 30 gün” gibi süre aralıkları belirlenebiliyor. Sürecin nasıl çalıştığını firma kendisi şöyle örneklendiriyor:

Otomatik temizleme nasıl çalışır?
Seçtiğin zaman aralığından daha eski olduğunda arama geçmişini temizleyeceğiz. Örneğin:
-7 günden daha eski aramalar için otomatik temizlemeyi açtın.
-Giyimle ilgili bir sayfa arıyorsun.
-Önümüzdeki 7 gün boyunca aramanı kolayca bulabilirsin.
-Bu aramayı 7 gün sonra cihazından temizleriz.”

Otomatik temizleme özelliği, Instagram ayarlarındaki (Ayarlar ve Gizlilik) “Hesaplar Merkezi” içerisinden aktif edilebiliyor. Açılan sayfadaki “Bilgilerin ve izinlerin” kısmına girerseniz, orada “Arama geçmişi” seçeneğini göreceksiniz. O kısımda bir “Aramaları tutma süresi” menüsü yer alıyor, gerekli ayar direkt olarak oradan yapılabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Instagram için elbette başka çalışmalar da bulunuyor. Örneğin uygulama kodlarını araştırarak henüz çıkmamış birçok yeni özelliği ortaya çıkaran Alessandro Paluzzi tarafından bulunduğu kadarıyla Instagram, kişilerin sadece “yakın arkadaş” olarak belirlediği kişilerin görebileceği post paylaşımları yapabilmesine imkân tanıyacak. Hikayeler tarafında aktif olarak kullanılan ve sevilen özellik sayesinde belirli paylaşımlarınızı tüm takipçilerinize değil yakınlarınıza ve sevdiklerinize özel bırakabileceksiniz. Gayet güzel görünen bu altyapı dışında platform, yorum kısmına anket ekleme özelliği üzerinde de çalışmayı sürdürüyor. Notlara avatar ekleme testleri de yapan Instagram, gelecek aylarda kişilerin yapay zekâ kullanarak özel çıkartmalar oluşturmasını da sağlayacak. Instagram herkesin görebileceği paylaşımları bir araya getirecek yeni grup hikayeleri sistemi üzerinde de aktif olarak testler gerçekleştiriyor. Bu sistem sayesinde bir hikaye paylaşımı içerisine birden fazla kişi ekleme yapabilecek, altyapıda sadece izin verilenler paylaşım sürecine dahil olabilecek. Bu konuda bir açıklama yapan Paluzzi,“2019’un sonlarında test edilen ve yalnızca bir grubun üyeleri tarafından görülebilen grup hikayelerinin aksine, yeni altyapıdaki paylaşımları yüksek ihtimalle herkes görebilecek ve yalnızca seçilen kişiler yeni içerik ekleyebilecek.” dedi. Ortaya çıkan bu özelliklerin ne zaman kullanıma çıkacağı ise bilinmiyor. Paluzzi tarafından bulunan yeni özelliklerin devreye alınması bazen 1 ay, bazen de 1 yıl sürebiliyor.

Instagram gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Hızlı yürümeniz için tasarlanan ilginç ürün: Moonwalkers

Paylaş