iOS 18 ile Apple imzalı bir ChatGPT benzeri sohbet botu tanıtılmayacak

27 Mart 2024 08:56

Sağlam kaynak Mark Gurman tarafından aktarıldığı WWDC24 kapsamında karşımıza çıkacak iOS 18 ile beraber Apple, kendi geliştirdiği bir ChatGPT benzeri sohbet botunu tanıtmayacak.

Apple, eğer bilmiyorsanız 10-14 Haziran arasında düzenlenecek WWDC24 (Worldwide Developers Conference 2024) kapsamında tanıtacağı iOS 18 işletim sisteminin merkezine üretken yapay zekayı koyacak. Yeni sürümde Mark Gurman’a göre direkt olarak Apple tarafından geliştirilen ChatGPT benzeri bir sohbet botu ise olmayacak, şirket söylendiği kadarıyla bu konuda üçüncü parti ortaklardan yardım alacak. Yine Gurman tarafından söylendiği kadarıyla iOS 18’in yapay zeka altyapısı için Apple şu an Google tarafıyla aktif olarak görüşmeler yapıyor. Son iddialara göre şirket, iPhone’ların üretken yapay zeka özelliklerine güç vermesi için Google’ın Gemini’ını (Farklı versiyonları bulunan LLM ve sohbet botu altyapısı) kullanmak adına planlar yapıyor. Süreçte ChatGPT’yi geliştiren OpenAI tarafıyla da masaya oturduğu aktarılan şirket, son bilgilere göre Google ve OpenAI ile görüşmeye devam ediyor yani süreç için henüz nihai bir karar verilmiş değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alanda çok geç kalmamak adına yapay zeka tarafının iki büyüğünden birisiyle ya da ikisiyle de milyar dolarlık bir anlaşma imzalayacak gibi görünen şirket, iOS 18’in Çin’deki yapay zeka altyapısını ise Baidu’ya emanet edecek gibi görünüyor. Bu konuda önemli görüşmelerin yapıldığı birden fazla kaynak tarafından aktarılıyor, Apple’ın Google ya da OpenAI’ın yani ABD’li firmaların hazırladığı sistemleri Çin’de kullanması olası olmadığından Baidu söylentileri oldukça olası görünüyor. Çin’in Google’ı olarak geçen Baidu, yapay zeka ve LLM (Büyük Dil Modeli) konusunda uzun zamandır çalışmalar yapıyor, hatta firmanın ChatGPT benzeri bir üretken yapay zeka temelli sohbet botu da (Ernie Bot adında) bulunuyor.

WWDC24 tarihi yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş