iOS 18 ile sunulacağı iddia edilen yeni yapay zeka özellikleri ortaya çıktı

04 Mayıs 2024 09:57

WWDC24 kapsamında resmi olarak lanse edilecek iOS 18 ile sunulacağı iddia edilen yeni yapay zeka özellikleri ortaya çıktı.

Son raporlara göre iOS 18 işletim sisteminde uzun yazıları ya da metin mesajlarını analiz ederek özetleyebilen bir altyapıya sahip olacak. Bu “Ajax” LLM temelinde yerleşik olarak çalışacak altyapıdan şu an çok geride kalan Siri de yararlanacak, örneğin gönderilen uzun bir mesajın özeti direkt olarak Siri’den istenebilecek. Bu yüksek ihtimalle sistemin en popüler özelliklerinden olacak. Daha önce çıkan bilgilere göre iOS 18 işletim sistemiyle yerleşik tarayıcı Safari de güncellenecek, sayfaların / açılan haberlerin özetini yapay zekadan yararlanarak çıkarabilecek. iOS için Arc Search isimli ücretsiz tarayıcıda hali hazırda sunulan bu özellik eğer gerçekten çıkarsa büyük zaman kazandıracak. Buna ek olarak Safari de “Web Eraser” olarak geçen bir özelliğin geleceği de söyleniyor. Bu özellik eğer sunulursa sayfalardaki belirli öğelerin kolaylıkla silinmesine ya da gizlenmesine imkan tanıyacak. Apple, iddiaya göre bu özelliklerin büyük bölümünü macOS tarafında da sunacak. iOS 18 için bundan önce sağlam kaynak Mark Gurman bazı başka bilgiler de paylaşmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Gurman geçtiğimiz hafta iOS 18 ile Fotoğraflar, Mail, Notlar ve Fitness gibi yerleşik uygulamaların ciddi seviyede yenileneceğini, buna ek olarak hesap makinesinin de çok büyük bir güncelleme alacağını belirtmişti. iOS 18 ile beraber kişilerin ana ekrandaki simgeleri özgürce konumlandırabileceğini bir kez daha dile getiren Gurman, yeni sürümün iOS 17’ye geçişteki kadar olmasa da genel bir tasarım tazelemesi getireceğini de belirtti. Apple’ın burada yukarıda gördüğünüz Vision Pro’daki arayüz öğelerinin bazısını iOS tarafına getirmesi bekleniyor. Gurman yeni tasarım değişikliklerinin uygulama tasarımlarını daha “modüler” ve “özelleştirilmesi kolay” hale getireceğini söylüyor.

Kısa süre önce iOS 18’i yapay zeka konusunda güçlendirmek için OpenAI ile tekrardan masaya oturduğu belirtilen Apple, söylendiği kadarıyla buna ek olarak “Gemini” özelinde internet devi Google ile görüşmeye de devam ediyor. Apple’ın henüz hangi firma ile yola devam edeceği bilinmiyor, şirketin her iki isimle de çalışabileceği ya da alandaki tamamen farklı bir firmayla çalışma kararı alabileceği belirtiliyor.

iOS 18 yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş