Jack Dorsey ve Elon Musk, Twitter’ın rakibi Threads’i “veri” üzerinden vurmaya çalıştı

05 Temmuz 2023 09:02

Instagram, WhatsApp ve Facebook’un çatı şirketi konumunda bulunan Meta’nın Instagram temelli Twitter rakibi Threads için çok az kaldı.

Uzun zamandır gündemde olan Instagram’ın yani Meta’nın metin temelli Twitter alternatifi uygulaması Threads, “6 Temmuz” tarihinde resmi olarak kullanıma alınıyor. Dün Instagram Inc’in altında App Store’a da giriş yapan (Buradan çıktığında hemen indirilsin talebinde bulunabilirsiniz) uygulama, Twitter’ın inanılmaz can sıkıcı hale geldiği şu günlerde merakla bekleniyor. Yeni uygulama için herkes iyi yorumlarda bulunmuyor, bunlar arasında Twitter’in kurucusu Jack Dorsey ve Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk yer alıyor. İki isim de Twitter’ın yeni rakibini aşağıda görebileceğiniz veri kullanımı durumundan vuruyor. Instagram’ın yeni uygulaması Threads, Instagram’ın kendisi gibi kişiler hakkında çok fazla veri topluyor. Burada Twitter’dan daha fazla veri toplanıyor, bu veriler özelleştirilmiş reklam yanında birçok farklı konuda kullanılıyor. Bu konuda Musk’ın yanıt vererek destek çıktığı mesajlar ise, “Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Meta’nın Twitter rakibi tüm verilerinizi topluyor” ve “Tüm Threads’leriniz bize aittir” oldu. Peki bu durum kullanıcılar için çok önemli mi? Jack Dorsey ve Elon Musk bu paylaşımlar ile kişilerin Threads kullanmasını engelleyebilir mi? Bunun cevabı büyük bir hayır. Instagram’ın veri toplama durumuna rağmen milyonlarca kullanıcısı bulunuyor, günümüzde çoğu kişi artık veri takibine hiç önem vermiyor. Çünkü kişisel verileri toplamıyorum diyenler dahi bir şekilde topluyor, internet dünyasında artık bundan kaçış bulunmuyor. Günümüzde verilerini önemseyenlerin internete girmemesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yukarıda da dediğimiz gibi Instagram bağlantılı bu uygulama, bu açıdan Instagram’ı oldukça andırıyor ve Instagram’ın tasarım öğelerini barındırıyor. Genel olarak çok sade görünen uygulama, odak noktası metin olmasına rağmen fotoğraf paylaşımına da destek veriyor. Uygulama kodlarını araştırarak henüz çıkmamış birçok yeni özelliği ortaya çıkaran Alessandro Paluzzi tarafından bulduğu kadarıyla Barcelona yanında Project P92 kod adının da kullanıldığı bu uygulamadaki içerikler, maksimum 500 karakter uzunluğunda olacak, toplu bir paylaşım akışındaysa maksimum 100 farklı post bulunabilecek. Matt Navarra’ya göreyse uygulamanın Instagram içerisine entegre edilmesi de masada olan planlar arasında yer alıyor. Bu konuda Facebook / Messenger benzeri bir çiftli kullanım hedefleyen Meta, kişilerin Instagram takipçilerini yeni uygulamaya yönlendirmesini kolaylaştıracak bir altyapı kuruyor. Bu daha önce de söylediğimiz gibi çok mantıklı bir durum çünkü Meta için Twitter rakibi bir uygulama yapmak çok kolay. Sorun bu uygulamayı kullanır kılmak ve bu konuda firmaya kurulacak zahmetsiz bir Instagram bağlantısı büyük kolaylık sağlayabilir.  Merkezi olmayan sosyal medya protokolü olan ActivityPub ile gelen olası adıyla Threads, Meta baş ürün sorumlusu Chris Cox’un açıklamasına göre ocak ayından bu yana kodlanıyor.

Instagram ve Threads yanında bu da ilginizi çekebilir: Hızlı yürümeniz için tasarlanan ilginç ürün: Moonwalkers

Paylaş