James Webb Uzay Teleskobu ile çekildi: “Rho Ophiuchi”

12 Temmuz 2023 15:35

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile kayıt altına alınmış harika bir fotoğraf daha geldi.

10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına devam ediyor. 2022 içerisinde sık sık nefes kesici fotoğraflar ile ses getiren JWST ile çekilip ilk fotoğraf 12 Temmuz 2022’de gelmişti. 13 Temmuz 2023’te gelen fotoğraf ise karşımıza Rho Ophiuchi‘yi çıkardı. 390 ışık yılı uzaklığıyla Dünya’ya en yakın yıldız bölgesi olduğu aktarılan Rho Ophiuchi için paylaşılan yukarıdaki fotoğrafta NASA’ya göre, gaz ve tozdan oluşan bir koza içinde kütleleri Güneş’e benzer ya da daha küçük olan yaklaşık 50 genç yıldız görülüyor. Gerçekten etkileyici bir görsele daha imza atan ve her paylaşımı ile ufuk açarak nefes kesmeyi sürdüren JWST, bir yılda inanılmaz keşifler gerçekleştirdi ve sevindirici şekilde sorunsuz olarak görevde kalan araç ile daha fazla keşif de yolda bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bundan önce yukarıdaki galeride görebileceğiniz etkileyici bir “Satürn” fotoğrafı gündeme gelmişti. JWST ile çekilen ilk Satürn fotoğrafı sonrasında gelen yeni görsel, gezegenin ünlü halkalarını çok daha ayrıntılı bir gözler önüne seriyordu. Wiki’de yer aldığı kadarıyla Satürn Güneş Sistemi’nin Güneş’e yakınlık sırasına göre 6. gezegeni konumunda bulunuyor. Büyüklük açısından Jüpiter’den sonra ikinci sırada gelen ve adını Yunan mitolojisindeki Kronos’tan alan gezegen, çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenden birisi (Diğerleri Merkür, Venüs, Mars ve Jüpiter) ve büyük ölçüde hidrojen ile helyumdan oluşuyor. Yapılan açıklamaya göre James Webb Uzay Teleskobu bu hafta sonu gezegeni gözlemlemek için iki buçuk saatten fazla zaman harcamış, fotoğraf teleskobun gezegeni bir dizi farklı filtre aracılığıyla görüntüleyen “Yakın Kızılötesi Spektrograf (NIRSpec)” kamera sistemi kullanılarak çekilmiş.

James Webb Uzay Teleskobu ve keşifleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Uçan otomobil modellerinin öncüsü

Paylaş