James Webb Uzay Teleskobu ile etkileyici bir Satürn fotoğrafı daha çekildi

01 Temmuz 2023 09:43

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu ile harika bir fotoğraf daha çekildi.

10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek çalışmalarına devam ediyor. 2022 içerisinde sık sık nefes kesici fotoğraflar ile ses getiren JWST, 2023 içerisinde de durmuyor ve bu sefer bir kez daha gerçekten çok etkileyici bir “Satürn” fotoğrafı gündemde yer alıyor. JWST ile çekilen yukarıdaki galeride görebileceğiniz ilk Satürn fotoğrafı sonrasında gelen yeni görsel, gezegenin ünlü halkalarını çok daha ayrıntılı bir gözler önüne seriyor. Wiki’de yer aldığı kadarıyla Satürn Güneş Sistemi’nin Güneş’e yakınlık sırasına göre 6. gezegeni konumunda bulunuyor. Büyüklük açısından Jüpiter’den sonra ikinci sırada gelen ve adını Yunan mitolojisindeki Kronos’tan alan gezegen, çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenden birisi (Diğerleri Merkür, Venüs, Mars ve Jüpiter) ve büyük ölçüde hidrojen ile helyumdan oluşuyor. Yapılan açıklamaya göre James Webb Uzay Teleskobu bu hafta sonu gezegeni gözlemlemek için iki buçuk saatten fazla zaman harcamış, fotoğraf teleskobun gezegeni bir dizi farklı filtre aracılığıyla görüntüleyen “Yakın Kızılötesi Spektrograf (NIRSpec)” kamera sistemi kullanılarak çekilmiş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bundan önce hemen yukarıdaki galeride görebileceğiniz bir “Uranüs” fotoğrafı ses getirmişti. Uranüs’ün etrafını saran halkaları da gösteren bu fotoğraf, Uranüs’ün halkalarını detaylandıran en net örnek olarak nitelendiriliyor. Wiki’de yer aldığı kadarıyla Uranüs, Güneş Sisteminin Güneş’ten uzaklık sıralamasına göre 7. gezegeni konumunda yer alıyor. Çap açısından Jüpiter ve Satürn’den sonra üçüncü, kütle açısındansa bu iki gezegen ve Neptün’ün ardından dördüncü sırada yer alan Uranüs, adını Yunan mitolojisindeki gökyüzü tanrısı Uranos’tan alıyor. İlk olarak 1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilen ve Buz devi sınıfına giren gezegenin, bilinen 13 halkası var ve bunlardan 11 tanesi Webb’in çektiği fotoğrafta açık olarak görülebiliyor. Bu yeni fotoğrafta gezegenin önceki fotoğraflarında görünmeyen bazı ayrıntılar da dikkat çekiyor. Örneğin Webb’in gelişmiş NIRCam kamerası sayesinde, gezegenin sağ tarafındaki daha önceki örneklerde seçilemeyen kutup bölgesi ve çok daha fazlası karşımıza çıkıyor.

James Webb Uzay Teleskobu ve keşifleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Uçan otomobil modellerinin öncüsü

Paylaş