Joby Aviation ve Volocopter, uçan taksi modelleriyle New York City merkezli gelecek gösterimi yaptı

14 Kasım 2023 15:36

Joby Aviation ve Volocopter firmaları geliştirdikleri uçan taksi modelleriyle New York City merkezli gelecek gösterimi yaptı.

Joby Aviation ve Volocopter, kısa süre önce New York City merkezli olarak halka açık uçuş gösterileri gerçekleştirdi. Burada kendi geliştirdikleri uçan taksi modellerini kullanan firmalar, artık uzak bir geleceğin parçası olmayan şehir içi taşımacılığının yeni dönemini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Burada kısa uçuşlar gerçekleştiren firmalar, elbette oldukça dikkat çekmeyi başardı. Bu uçuşlar için düzenlenen bir etkinlikte konuşan New York Belediye Başkanı Eric Adams ise, Manhattan’da bulunan üç helikopter pistinden ikisinin elektrikli uçan taksiler odağında dönüştürüleceğini de duyurdu. Burada özellikle Joby Aviation öne çıkıyor çünkü şirkette otomotiv devi Toyota‘nın büyük yatırımı bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda 590 milyon dolarlık bir yatırım alan ve bunun 394 milyon dolarını Toyota’dan elde eden Joby Aviation, en son büyük bir yatırım haberiyle daha gündeme gelmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Firmaya büyük Amerikan havayolu şirketi Delta Airlines 60 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştı. Delta Airlines, duruma bağlı olarak bu yatırımı 200 milyon dolar seviyesine kadar taşıyabileceğinin sinyalini de vermişti. Delta Airlines, bu yatırım üzerinden havaalanları ile şehirler içerisinde kurulan “vertiports” merkezleri arasında yolcu taşımayı hedeflediklerini aktarmıştı.

Şirketi bundan önce manşetlere taşıyan ise hazırlanan uçan taksinin ilk üretim prototipinin Kaliforniya’daki tesisten çıkarılması ve uçuş testleri için FAA’den onay alınması olmuştu.

Üretim hattında hayat bulan ilk eVTOL (Elektrikli temelde dikey iniş kalkış) yapıdaki hava aracıyla yakında başka önemli uçuş testleri de yapacak firma, şu an için ilk elektrikli hava aracını 2024 yılı itibarıyla müşterilere ulaştırmak istiyor. Firmanın havadan taşımacılığı ticari olarak başlatma hedefi ise 2025 olarak gösteriliyor.

Uçan taksi gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Geleceğin robotlarını dans ederken izleyin

Paylaş