Kendisini onarabilen esnek elektronik deri

13 Şubat 2018 09:00

Günümüzde genelde sağlık / spor amaçlı birçok giyilebilir elektronik ürün geliştiriliyor. Ancak biliyorsunuz bu ürünler zarar gördükleri zaman genelde çöpe gidiyor. Bu da istenmeyen elektronik çöplerin sayısını artırıyor. Yeni geliştirilen bir elektronik deri ise kendisini tamir edebiliyor olmasıyla bu süreçte fark yaratıyor.

Kolorado Üniversitesi araştırmacılarından çıkan bu deri, yukarıda görebileceğiniz gibi esnek yapıda. Yani takıldığı zaman rahatsız etmeyen ve kırılma derdi olmayan elektronik deri, “polyimine” isimli özel bir polimer üzerine kuruluyor. Deride ayrıca mekanik mukavemeti, kimyasal kararlılığı ve elektrik iletkenliğini artırmak için gümüş nano partiküller de kullanılıyor. Bu altyapı sayesinde bünyesinde basınç, sıcaklık, nem ve hava akışı sensörleri kullanılabilen deri, böylece işlevsel olarak da görev yapabiliyor. Herhangi bir şekilde kesildiği zaman kendisini yenileyebilen deri, böylece çok uzun süre boyunca görev yapabiliyor. Artık gerek duyulmadığı zaman geri dönüştürülebiliyor olmasıyla da fark yaratan deri, elektronik atık sorununa çözüm olabilecek bir seçenek oluşturuyor. Bu da dünyamız ve çevre için büyük önem arz ediyor. Şu an harici bir kaynaktan güç alan teknolojinin, düme pille de çalışabileceği söyleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Elektronik deri büyük gelecek sunuyor

Bu elektronik derinin geliştirilmiş olması elbette gerçek bir ürüne dönüşeceği anlamına gelmiyor. Üzerinde çalışmalar devam eden deri, dediğimiz gibi büyük gelecek vadediyor.

İlginizi çekebilir

Paylaş