Kia, CES 2024’te PV serisi elektrikli van konseptleri tanıttı

09 Ocak 2024 10:19

Hyundai Group çatısı altında yer alan büyük üreticilerden Kia, CES 2024’te PV serisi elektrikli van konseptleri tanıttı.

CES 2024 fuarına katılan isimlerden Kia, fuardaki duyurularına Platform Beyond Vehicle (PV) olarak geçen yeni konseptlerini sergilemek ile başladı. Bu bağlamda PV1, PV5 ve PV7 adı verilen elektrikli van konseptleri ile karşımıza çıkan firma, burada bir yakın gelecek gösterimi yaptı. İleride satış hedefi olan modellerin en önemli özellikleri, modüler olarak tasarlanan gövdelerinin ihtiyaca bağlı olarak değiştirilebiliyor olması. Bunun için elektromanyetik bir bağlantı altyapısı geliştiren marka, araçlarda sadece sürücü kısmını sabit tutuyor, bu da ihtiyaca bağlı özelleştirmeyi oldukça hızlı ve efektif hale getiriyor. Bu altyapı için farklı gövdeler hazırlayacağını belirten ve bazılarını yukarıdaki galeride görebileceğiniz görsellerle sergileyen marka, açıklamaya göre pazara ilk olarak ortaya konumlandırılan PV5 ile çıkmak istiyor. Hatta Kia Güney Kore’de PBV’lere adanmış bir fabrika açmayı dahi planlıyor. Tesisin şu aşamada 2025 yılında faaliyete geçmesi ve yıllık 150 bin adet üretim kapasitesine sahip olması bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CES 2024 kapsamında otomobil odaklı başka duyurular da oldu. Örneğin Honda desteğiyle kurulan Sony Honda Mobility şirketinin bir çözümü olarak üzerinde çalışmalar yapılan Afeela, sedan bir elektrikli otomobil modeli ve CES 2024 kapsamında üretime oldukça yakın haliyle karşımıza çıkarıldı. CES 2024 sunumu için hazırlanan sahnede bir PlayStation kontrolcüsü ile uzaktan kontrol edilen araç, aktarıldığı kadarıyla önümüzdeki yıl seri üretime alınacak ve birçok pazarda satışa sunulacak.

Daha önce gösterilen sürümünden aşırı farklı olmayan ancak bazı görsel güncellemeler yapılan teknolojik araç, gücünü şu aşamada toplam 483 beygir güç üreten iki farklı elektrik motorundan alıyor ve 91 kWh lityum-iyon batarya üzerine kuruluyor. Çift motor sayesinde dört teker çekiş sunulan Afeela, şu aşamada yarım yapılı bir direksiyon simidi taşıyor ve kokpitinde Epic Games desteğiyle hazırlanan modern bir arayüze sahip yatay formlu devasa bir ekran taşıyor. Yıl sonunda Gran Turismo 7 yarış oyunu içine de dahil edileceği duyurulan araç, çıktığında Microsoft’un desteğiyle OpenAI teknolojilerini merkeze alan gelişmiş bir dijital / sesli asistan ile donatılacak.

Kia haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin yeni konsept elektrikli otomobil ile tanışın

Paylaş