“Klavye tuş seslerini dinleyerek yazılanları çalmak bir hayal değil”

09 Ağustos 2023 10:08

Geliştirilen özel bir algoritma sayesinde klavye tuş sesleri üzerinden yazılanlar algılanabiliyor. Bu gerçekten korkutucu görünüyor.

Günümüzde birçok farklı hack yöntemi bulunuyor ve devamlı yenileri çıkıyor. Bu yöntemlerin büyük çoğunluğu yazılımsal ancak donanımsal bazı saldırılar da yapılabiliyor, bu sefer ise “işitsel” bir hack süreci gündemde ses getiriyor. Güvenlik araştırmacıları geliştirilen bir algoritma ve yapay zeka sistemi üzerinden klavyede yazılanları sadece tuş seslerini dinleyerek tespit edebildiklerini belirtiyor. MacBook Pro klavyesi üzerinde yüzde 92 ila yüzde 95 arasında korkutucu bir doğruluk seviyesine ulaştıklarını aktaran araştırmacılar, bu sistem sayesinde Zoom gibi servisler üzerinden dahi “bilgi hırsızlığı” yapılabileceğini belirtiyor. Yani kurulan altyapı klavyede yazılanları algılamak için inanılmaz yüksek kaliteli ses kaydına ihtiyaç duymuyor, bunun için klavyenin yakınındaki bir telefonundaki mikrofonlarının dahi kullanılabileceği söyleniyor. Sürecin genel olarak sessiz olan MacBook Pro klavyesinde dahi bu kadar yüksek hassasiyet seviyesine ulaşması kullanımları inanılmaz sayıda artan mekanik modeller özelinde endişe verirken, yöntemin klavye türüne göre özel olarak kalibre edilmesi gerektiği belirtiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Peki çözüm ne? Böyle bir saldırıdan kişiler kendisini nasıl koruyacak? Araştırmacılar bu tarz bir saldırıdan korunmak adına kullanıcıların canlı görüşmeler sırasında şifre veya diğer hassas verileri girerken yazma stilini değiştirmesini öneriyor. Buradaki bir diğer korunma yönteminin ise yazı yazarken mikrofonu kapatmak olduğu söyleniyor. Ancak buna çok güvenmemek gerekiyor çünkü kapalı gibi görünen mikrofonlar ses kaydetmeye devam edebiliyor. Bu arada klavyede yazılanları, basılan her tuşu otomatik olarak kayıt altına alan zararlı yazılımların olduğunu da hatırlamak gerekiyor. Bunlar nedeniyle birçok çevrimiçi sistemin parola giriş ekranlarına fare tıklaması ile yazım için sanal klavyeler yerleştiriliyor.

İlginç klavye hack yöntemi yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş