Lockheed Martin, Ay ile Dünya arasında bir iletişim ağı kuracak

29 Mart 2023 11:56

Havacılık teknolojileri başta olmak üzere birçok alanda dev çalışmaları olan Lockheed Martin, Ay ile Dünya arasında bir iletişim ağı kuracak.

Çok sayıda savaş makinesinin altında imzası bulunan Lockheed Martin, Ay üzerinde uzun vadeli yaşam planlayan insanoğlu için önemli bir sistem geliştiriyor. Şirket bugün ortaya çıktığı kadarıyla Ay’dan Dünya’ya bir uydu ağı kurmak adına “Crescent Space” adında bir yan kuruluş oluşturdu. Bu şirketin ilk işi olan Parsec isimli Ay – Dünya arası iletişim ağı projesi, söylendiği kadarıyla astronotlar, kullandıkları araçlar ve Dünya’dakiler arasında kesintisiz bir bağlantı sağlamak için birden fazla uydudan güç alacak. Ay üstü navigasyon konusunda da yardım sağlayacağı aktarılan proje, temel olarak GPS’in Ay versiyonu olarak nitelendiriliyor ve Ay üstü keşifleri ciddi şekilde kolaylaştırması amaçlanıyor. NASA’nın Ay merkezli Artemis projesi için önemli görünen Parsec, 2025 kapsamında somut olarak hayata geçirilmeye başlanacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum olan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA da Ay için büyük planlar içerisinde. NASA, Ay üstündeki enerji ihtiyaçlarını karşılayacak üç farklı 40-kW “nükleer reaktör” tasarımı için milyon dolarlık bir destek duyurdu. Bu en iyi çözüm üzerinden 2030 itibarıyla test edilmesi hedeflenen nükleer reaktör ile amaç, Ay üzerinde kalıcı insan yaşamı oluşturmak ve Mars’a insanlı gidiş için Ay’ı bir geçiş olarak kullanmak. Bu hedefine yüksek ihtimalle ulaşacak kurum, süreçte ilk aşamada Lockheed Martin, Westinghouse ve IX ile çalışacak. Bu firmalar kendi nükleer reaktör tasarımlarını NASA’ya sunacak ve en iyi çözüm daha büyük bir destek ile gerçeğe dönüştürülecek.

Lockheed Martin planları yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle

Paylaş