Meta imzalı Ray-Ban akıllı gözlük çok daha yetenekli hale geldi

24 Nisan 2024 17:08

Meta tarafından geliştirilen Ray-Ban akıllı gözlük, “görebilen, duyabilen ve konuşabilen” bir yapay zeka asistanı kazandı.

Meta eğer bilmiyorsanız uzun zamandır bir Ray-Ban marka akıllı gözlük geliştiriyor ve aktif olarak satışını yapıyor. Bünyesinde kameralar bulunan bu yukarıda gördüğünüz standart görünüşlü ürün, daha önce erken erişime açılan, şimdi ise herkese gitmeye başlayan yeni altyapısı sayede gelişmiş bir yapay zeka asistanı kazanıyor. Bu asistan sizin gördüklerinizi görebiliyor ya da duyduklarınızı duyabiliyor, bu sayede sorduğunuz sorulara etkili cevaplar verebiliyor. Bu temelde asistandan görülen metni çevirmesi, bakılan objenin, bitkinin, hayvanın ya da binanın ne olduğunu söylemesi, video kaydı başlatması veya fotoğraf çekmesi, müzik açması ya da WhatsApp üstünden belirlenen kişiye sesli mesaj göndermesi istenebiliyor. Gözlük ile WhatsApp üstünden video görüşme ya da Instagram üzerinde canlı yayın da yapılabiliyor, bunlara ek olarak artık burada görebileceğiniz yeni çerçeve renkleri de sunuluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Meta, son dönemde yapay zeka çalışmalarına inanılmaz hız vermiş durumda. ChatGPT gibi sistemleriyle etkisiyle patlayan yapay zeka sistemlerine artık Metaverse’ten çok daha fazla oranda yatırım yapan firma, geçtiğimiz dönemde SeamlessM4T ile gündeme gelmişti. SeamlessM4T gelişmiş bir çeviri modeli ve “v2” güncellemesi ile çok daha yetenekli hale getirilmişti. Yeni sürümde ilk dikkat çeken SeamlessExpressive altyapısı oluyor, bu altyapı ses tonu, ses seviyesi, heyecan veya üzüntü gibi duygusal durum ile konuşma hızınızı ve duraklamalarınızı sesli çeviriye dahil ediyor. Bu tahmin edebileceğiniz üzere çevirileri çok daha doğal ya da gerçekçi hale getiriyor, robotik yapıdan ulaştırıyor.

Bu altyapıda şimdilik İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Çince dillerine destek veriliyor, “v2” güncellemesi ile SeamlessStreaming de öne çıkıyor. Bu teknik altyapı sesli çeviriyi direkt olarak anlık aktarılır hale getiriyor. Yani kişi daha konuşmasını bitirmeden karşı taraf söylediklerini seçtiği dilde duyabiliyor. Burada 2 saniye altında bir gecikmeye ulaştıklarını açıklayan Meta, dil bariyerini ortadan kaldırma özelinde çok faydalı görünen bu sistemi henüz ne zaman herkesin kullanımına açacak bilinmiyor.

Meta ve Ray-Ban akıllı gözlük çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş