NEC, selfie kamerası ile sağlık taraması yapmak istiyor

29 Kasım 2023 15:59

Japonya merkezli büyük teknoloji firmalarından olan NEC, telefonlarda selfie kamerası ile sağlık taraması yapmak istiyor.

Güncel giyilebilir teknolojik ürünler insan sağlığına genellikle bünyelerindeki optik sensörler üzerinden bakıyor. Fiziksel sensörler sayesinde, nabız oranı yanında kandaki oksijen seviyesine ya da kan basıncına kadar birçok kalemde kararlı veriler elde edilebiliyor. Söz konusu sağlık ölçümü olduğunda inanılmaz gelişmiş hale gelen akıllı telefonlar ise çok iyi değiller. Genelde aktivite takibi dışında sağlık verisi sağlayamayan telefonlar, ileride bu konudaki büyük eksiklerinden kurtulabilirler. Peki bu tam olarak nasıl olacak? Süreç şimdilik ayrıntılı olarak detaylandırılmış değil. Ancak Japonya merkezli NEC firmasına göre süreç selfie kameraları üzerinden yürütülebiliyor. “Face & Facial Parts Monitoring System” adını verdiği bir sistemin duyurusunu yapan firma, bu sistemle kişilerin sağlık durumlarını sadece ön kameradan gelen canlı görüntü ile analiz edebiliyor. Bu sistem ile kamera açılarak spesifik olarak stres seviyesi, solunum, SpO2 ve nabız gibi verilerin elde edilebildiği aktarılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sistemin selfie kamerasıyla yüz şekillerinizi ve gözbebeği durumunuzu analiz edebildiği ve bazı hastalıkların erken aşamadaki belirtilerini tespit edebildiği de iddia ediliyor. Eğer bu sistem kararlı şekilde gerçeğe dönüştürülebilirse büyük fayda sağlayacak bir ilerleme olarak dikkat çekiyor, NEC tarafından yapılan açıklamaya göre sistemin şu aşamada 2024 içerisinde ya da 2025 yılında aktif olarak kullanıma sunulması hedefleniyor. Bu sistemi NEC’ten alan bir telefon üreticisi geniş kitlelere yayabilir ya da şirket altyapıyı sadece Japonya’da satılacak bazı telefonlara özel bırakabilir.

NEC planları yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş