New York Polis Departmanı, robot köpek Spot’u kullanacak

12 Nisan 2023 10:08

New York Polis Departmanı, robot köpek Spot’u kullanacak. Boston Dynamics imzalı robot, tehlikeli durumlarda görev alacak.

New York Polis Departmanı (New York Police Department / NYPD), hatırlatıldığı kadarıyla 2021 yılında da buna benzer bir adım atmak istemiş fakat o zaman sürece gelen tepkiler nedeniyle robot köpek kullanımı iptal edilmiş. Ancak o zamanki planlar tamamen rafa kaldırılmamış durumda. Çünkü belediye başkanı Eric Adams, robot köpek Spot’u “Digidog” adı altında sadece “tehlikeli durumlarda” kullanılmak üzere geri getirdiklerini duyurdu. NYPD, bu amaç için iki farklı robotu 750 bin dolara satın alacak ve bunları sadece rehine ve diğer kritik durumlarda kullanacak. Adams, belirli amaçlar için robot kullanımı özelinde, “Robotlardan korkamayız. Bazı insanlar buna karşı çıktığı için daha önce geri adım attık ama ben böyle çalışmıyorum. Ben şehir için neyin en iyi olduğuna bakarak hareket ediyorum.” açıklamasını yaptı. Hyundai firması Boston Dynamics tarafından geliştirilen robot köpek Spot, bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de de bazı şirketler tarafından test ediliyor hatta bazı yerlerde aktif olarak kullanılıyor. Bu konuda en son ses getiren firmalardan birisi Türkiye’nin ekonomik açıdan en büyük firmalarından Tüpraş olmuştu. Firma Türkiye’deki bir tesisinde Spot ile testler gerçekleştirmişti. O konudaki detaylara ve videoya buradaki haberimizden ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu arada ABD özelinde polisin robot kullanımı odağında bundan önce daha çok ses getiren bir durum da olmuştu. San Francisco Polis Departmanı, riskli durumlarda uzaktan kontrol edilen robot modelleri ile ölümcül müdahale yetkisi kazanmıştı. Kaçıranlar için tekrar üzerinden geçmek adına San Francisco Polis Departmanı (SFPD) başka hayatların kurtarılabileceği durumlarda uzaktan kontrol edilen robotlar ile tehlikeli kişileri öldürme yetkisi kazandı. SFPD, bu onay sonrasında önceden silahlandırılmış herhangi bir robota sahip olmadığını ve mevcut robotları da silahlandırmayı planlamadığını aktarmıştı. Bunun yerine üzerine patlayıcı yerleştirilen mevcut robotlar kullanılacak, bu durumlarda robot feda edilerek büyük zayiatlar önlenmeye çalışılacaktı. Ancak bu konu gerçekten çok fazla tepki çekmişti. Silahlı makinelerin çözüm olmadığını düşünen çok sayıda sivil toplum kuruluşu bu onayın yanlış olduğunu çok yüksek sesle dile getirdi. Bunun üstüne de bir geri adım atıldı.

New York Polis Departmanı ve robot köpek spot adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: İnsansı robot Ameca ve yapabildikleri

Paylaş