Opera, lokal LLM (Büyük Dil Modeli) desteği vermeye başladı

03 Nisan 2024 15:39

Dünyanın en popüler tarayıcılarından olan Opera, “One” özelinde lokal LLM desteği vermeye başladıklarını duyurdu.

Bu konuda, “Bir LLM veya büyük dil modeli kullanmak, genellikle verilerin bir sunucuya gönderilmesini gerektiren bir işlemdir. Yerel LLM’ler ise farklıdır, çünkü yerel LLM’e gönderdiğiniz veriler bilgisayarınızdan ayrılmadan istemlerinizi doğrudan makinenizde işlemenize olanak tanır.” açıklamasını yapan firma, bu süreçte 150’den fazla modele destek verdiklerini belirtiyor, burada Meta’dan Llama, Google’dan Gemma ve Vicuna gibi LLM’ler de yer alıyor. Lokal LLM’ler ile etkileşim direkt olarak tarayıcı içinde yapılıyor, süreç şimdilik geliştirici tarafına giriş yapan Opera One kullanıcıları tarafından test edilebiliyor. Çeşitli LLM’lerin kolay ve güvenli şekilde denenmesi için güzel görünen sistem, seçilen modele göre sistemde 10 GB’a varan depolama alanları ayırıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DMA kapsamında Apple büyük değişiklikler yapıyor, bu bağlamda Opera Avrupa’da özel bir iOS tarayıcısı sunmaya da hazırlanıyor. Avrupa Birliği, kaçıranlar için geçtiğimiz yıl içinde kabul edilen Digital Markets Act(DMA) mevzuatı ile Avrupa merkezli olarak teknoloji alanında antitröst yani tekelcilik karşıtı sağlam bir temel oluşturmayı hedefliyor. Tüm detaylarına burada yer verdiğimiz Digital Markets Act, akıllı telefon gibi cihazlarda üçüncü parti uygulama marketlerinin kullanılması için kilit bir kapı aralıyor. İşte bu temelde Apple önemli duyurular gerçekleştirdi. Örneğin DMA kuralları kapsamında Apple, Avrupa’da WebKit temelli olmayan yani Safari ile aynı temeli paylaşmayan mobil tarayıcılara da izin verecek. Şu an iOS cihazlardaki her tarayıcı temelde Safari üzerine kuruluyor, yeni dönemde bu Avrupa pazarı için tamamen değişiyor.

İşte bu konuda adım atacak isimlerden birisi de Opera olacak, firma önümüzdeki aylarda direkt olarak yapay zekayı merkeze alan, tamamen kendi özel altyapısına sahip bir tarayıcı ile karşımıza çıkacak. Burada spesifik olarak Opera One’ı tüm özellikleriyle beraber iOS’a getireceklerini (Maalesef sadece Avrupa’daki belirli ülkelerde) belirten şirket, bu konuda sunacağı deneyim ile şimdiden büyük merak uyandırıyor. Bildiğimiz kadarıyla Google ve Firefox tarafı da uzun zamandır WebKit temelli olmayan mobil tarayıcıları üzerinde çalışmalar yapıyor.

Opera haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

Paylaş