Photoshop için Generative Fill sonrasında Generative Expand geldi

27 Temmuz 2023 16:53

Dünyanın en çok kullanılan tasarım ve fotoğraf düzenleme yazılımı Photoshop için Generative Fill sonrasında Generative Expand geldi.

Photoshop içerisine geçtiğimiz aylarda “beta” olarak dahil edilen, herkese açık tam sürümü ise yıl sonunda gelecek olan Generative Fill sistemi, kaçıranlar için “Adobe Firefly” yapay zekâ sistemini temel alıyordu. Bu üretken yapay zekâ odaklı yeni teknoloji, kişilerin sadece yazarak bir fotoğraftan obje çıkarmasına, fotoğrafa bir obje eklemesine ya da bir fotoğrafı genişletmesine ya da sınırların ötesinde büyütmesine imkân tanıyor. Fotoğrafın normalde olmayan kısımlarını, sizin yazdıklarınız ile Adobe Firefly üzerinden oluşturan Generative Fill teknolojisi, ilk başta tam olarak anlaşılmadı ancak yukarıda da dediğimiz gibi Photoshop üzerinde adeta bir devrim yaptı. Fotoğraflardan obje çıkarma konusunda “Content-Aware Fill” aracından çok ama çok daha iyi çalışan sistem, kişilere yarattığı içerikler özelinde üç farklı varyasyon sunuyor ve objelerin düştüğü yansımalar konusunda da beklentileri aşan bir performans ortaya koyuyor. Genişletilen alanlar için üzerinde düzenleme yapılabilen katmanlar oluşturan sistem, birçok durumda gerçekten devasa zaman kazandırıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ne kadar güçlü bir araç olduğu, üzerinde çok sayıda tasarımcının çalışmaya başlamasıyla ortaya çıkan bu araç sonrasında bu sefer yine Photoshop Beta için Generative Expand çıktı. Bu yeni araç aslında biraz garip oldu çünkü “Fill” ile “Expand” temelde aynı şekilde çalışıyor. Yeni yapay zeka aracını direkt olarak “Crop” aracına / tarafına entegre eden Adobe, bu sistem ile fotoğrafların genişletilmesine ya da başka bir deyişle olduğundan daha büyük kadrajlanmasına imkan tanıyor. Sistem isterseniz genişletilen alanları temel fotoğrafa bakarak kendisi tasarlıyor, istenirse Türkçe’nin de kullanılabildiği yazılan komutlara bakıyor. Yani sisteme, “Bu fotoğrafı genişlet ve yeni alanlara bir plaj ekle” tarzında komutlar verilebiliyor. En son Photoshop Beta sürümü üzerinden kullanımı ücretsiz olan araç, fotoğraf genişletme sürecini Generative Fill’e oranla daha hızlı hale getiriyor, bu açıdan beğeni topluyor. Bu sistem ile fotoğrafların en-boy oranlarını değiştirmek de oldukça kolaylaşıyor.

Photoshop ve Generative Expand yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition tanıtıldı

Paylaş