Qualcomm, “Oryon” dahil büyük duyurular gerçekleştirdi

17 Kasım 2022 08:48

Mobil işlemci devi Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2 sonrasında üç farklı alana odaklandı ve yeni çip duyuruları gerçekleştirdi.

Qualcomm, uzunca bir süredir sadece akıllı telefonlar ya da tabletler için işlemci üretmiyor. Esas odak noktası bu olmasına rağmen firma ARM mimarisindeki uzmanlığını PC tarafına da getiriyor. Bilgisayarlar için özel işlemcileri bulunan şirket, bu işlemciler ile kâğıt üzerinde iddialı ancak bu iddia pratiğe yansımıyor. Şirketin ARM temelli bilgisayar işlemcileri Apple’ın ARM temelli işlemcilerinin yanında geçemiyor, Qualcomm işlemcili dizüstü modelleri pazarda hiç dikkat çekmiyor. Geçtiğimiz haftalarda bu durum yüksek ihtimalle 2024 yılında tamamen değişecek denilmişti.

Bugün ise karşımıza “Oryon” markası çıkarıldı. Firmanın Windows PC’ler için hazırlayacağı yeni yenil ARM işlemciler için bir alt marka adı olacak Oryon, detaylar yok ancak pazarda şimdiden dikkat çekmeyi başarmış durumda. Sadece PC’ler ile sınırlandırılmayacağı da açıklanan Oryon merkezli işlemcilerin, 2023’te karşımıza çıkması ve oldukça yüksek performans getirmesi bekleniyor. Oryon hakkındaki detaylı bilgilerin 2023’ün başında verileceği düşünülüyor.

Daha önce Qualcomm 2024 yılında karşımıza 12 çekirdekli bir güçlü ARM işlemci çıkaracak bilgisi ses getirmişti. Bu işlemci ile masaüstü bilgisayar modellerine odaklanacak denilen firma, işlemciyi şu an kendi içerisinde Hamoa kod adı altında geliştiriyor. 8 yüksek performans, 4 verimlilik çekirdeği üzerine kurulacak bu işlemcinin arkasında esas olarak Nuvia yer alıyor. Şirket aktarıldığı kadarıyla Hamoa özelinde Nuvia’nın Phoenix çekirdek tasarımını kullanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Qualcomm için Nuvia çok önemli bir şirket. İşlemci devi Nuvia’yı geçtiğimiz yıllarda yaklaşık olarak 1,4 milyar dolara satın aldı. Bu şirketin en çok dikkat çeken yanlarından birisi, eski Apple işlemci tasarımcıları tarafından kurulmuş olmasıydı. Spesifik olarak iPhone’lar için geliştirilen A-Serisi işlemciler üzerinde çalışmış üç eski Apple çalışanı tarafından kurulan Nuvia, Qualcomm’un pazardaki geleceği için gerçekten kilit görünüyor ve çok büyük geliştirmeler yapıyor.

Bu arada Snapdragon Summit kapsamında Qualcomm başka duyurular da gerçekleştirdi. Örneğin firmadan ince ancak güçlü artırılmış gerçeklik başlıklarını mümkün kılacak 4 nm Snapdragon AR2 Gen 1 işlemcisi geldi. Buna ek olarak ses odaklı Bluetooth kalitesini bir sonraki seviyeye taşıyan S3 Gen 2 ve S5 Gen 2 çipler de görücüye çıkarıldı. Dinamik Uzamsal Ses destekli yeni çipler, sadece telefonlar değil, hoparlör modellerinde de kullanılabilecek.

Qualcomm ve ARM işlemci çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Hızlı yürümeniz için tasarlanan ilginç ürün: Moonwalkers

Paylaş