TSMC, 2026 yılında pazara 1.6 nm işlemciler sunacak

25 Nisan 2024 16:01

Tayvan merkezli TSMC ya da tam açılımıyla Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, 2026 yılında pazara 1.6 nm işlemciler sunacak.

TSMC, resmi olarak “A16” üretim altyapısı duyurdu ve bu temelde 2026 yılında 1.6 nm seviyesine inileceğini açıkladı. Performans ve verimlilik konusunda yeni bir dönem başlatacak 1.6 nm işlemcileri ilk olarak teknoloji devi Apple’a vermesi beklenen şirket, elbette “nm” seviyesini aşağıya çekmek için çalışan tek isim konumunda yer almıyor. Örneğin Intel’in 2025 yılına kadar 2 nm ve 1.8 nm seviyelerine, Samsung’un ise 2027 yılında 1.4 nm seviyesine inmeyi hedeflediği aktarılıyor. İşlemci konusunda bundan önce Snapdragon X işlemciler ses getirmişti. Eğer kaçırdıysanız Apple’ın “performans-enerji kullanımı” konusunda çok iyi sonuçlar ortaya koyan ARM mimarili M-Serisi (M1, M2 ve M3) işlemcilerinin karşısına Snapdragon X serisi dört farklı işlemci çıkarılacak. Dün detaylı duyurusu yapılan ailede tekrardan hatırlamak adına üç farklı “X Elite” ve alt seviye “X Plus” yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

X Plus şu aşamada tek bir model olarak geliyor ve toplam 10 çekirdek üzerine kuruluyor. 45 TOPS’luk bir yapay zeka işlem birimine sahip işlemcinin, maksimum çok iş parçacıklı frekansı 3,4 GHz olarak açıklanıyor. 8.448 MT/s hıza ulaşan LPDDR5x RAM desteği olan işlemcide 3,8 TFLOP’luk bir Adreno GPU birimi yer alıyor. X Elite işlemciler ise ortak olarak 12 çekirdek üzerine kuruluyor, 8.448 MT/s hıza ulaşan LPDDR5x RAM desteği taşıyor ve en üstteki sürüm 4,6 TFLOP’luk, diğerleri ise 3,8 TFLOP’luk bir Adreno GPU birimi ile geliyor.

Ortak olarak 45 TOPS’luk bir yapay zeka işlem birimine sahip X Elite işlemcilerin, üstündeki iki modelinde “Dual-Core Boost” desteği bulunuyor ve burada 4,2 GHz ile 4.0 GHz saat hızları açıklanıyor. Modellerin maksimum çok iş parçacıklı frekansı ise en üstte 3,8 GHz, alttakilerde ise 3,4 GHz olarak karşımıza çıkıyor.

TSMC çalışmaları yanında bu da ilginizi çekebilir: Hızlı yürümeniz için tasarlanan ilginç ürün: Moonwalkers

Paylaş