Son ABD hamlesiyle Huawei tarafına işlemci için kapılar kapandı

17 Ağustos 2020 18:47

Huawei tarafına işlemci üretimi ve kullanımı konusunda ABD ambargosu genişletildi. Firma işlemci konusunda zor durumda.

Biliyorsunuz Trump yönetimi geçtiğimiz aylarda Huawei’nin akıllı telefon işlemcilerine erişimini kısıtlayacak bir düzenleme değişikliği yaptı. ABD bu kararı ile Huawei‘nin ana işlemci üreticilerinden TSMC gibi firmalarla olan ticari ilişkisini kesti. Yürürlüğe alınan kararın merkezinde işlemci üretiminde kullanılan ABD yapımı ekipmanları kullanan firmaları, lisans anlaşmalarıyla Huawei firmasına işlemci sağlama konusunda engellemek yer alıyordu. Firma bu yüzden de Kirin işlemci üretimini bitirme kararı aldı. Hatta 15 Eylül tarihinden sonra Kirin işlemcileri üreten HiSilicon fabrikalarının durduracağı aktarılmıştı. ABD şimdi bu işlemci tarafına yönelik ambargoyu iyice genişletti. Gelen bilgilere göre Huawei artık üretiminde ABD teknolojilerinin kullanıldığı (Donanım yanında yazılım da dahil) işlemcileri kesinlikle satın alarak telefonlarına koyamayacak. Yani artık üretici firma ABD merkezli olmasa bile işlemcisinde ABD imzalı bir detay kullandıysa Huawei’ye satamayacak.

Peki firma bundan sonra ne yapacak? Bunu şu an kimse tam olarak bilmiyor. Huawei’nin ambargodan önce MediaTek firmasından ciddi miktarda işlemci aldığı biliniyor. Ancak bunlar da geçici bir süre için yetecektir. Yeni ABD ambargosunun işlemci tasarımı üzerinden MediaTek’in de artık Huawei’ye işlemci satmasını engelleyeceği düşünülüyor. Firmanın Kirin serisi işlemciye sahip son telefonları ise Mate 40 ailesi olacak deniyor. Bu modellerde 5 nm Kirin 9000 (Daha önce Kirin 1000 deniyordu) kullanılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Huawei tüm bunlara rağmen işlemci üretimini bırakmayacak

Son durum yüzünden firma ABD’den tamamen bağımsız, ABD’nin etki edemeyeceği kendi işlemcilerini geliştirme çalışmaları yapıyor. Bunun için bir “Tashan Projesi” başlattığı aktarılan Huawei, bu proje ile sürece tamamen baştan başlayacak ve ilk yeni işlemcisini 45 nm üretim sürecinden çıkaracak açıklaması yapılıyor. Hatta bunun yıl sonuna kadar hazır olacağı söyleniyor. Şirketin ileride 7 nm seviyesine kadar inmek istediği biliniyor. Çin hükümeti kendi işlemcileri için dışarıdan ciddi şekilde personel topluyor bilgiler geliyor.

İlginizi Çekebilir

WhatsApp için yeni gelen özellikler

Paylaş