Süpersonik yolcu uçakları geleceğin önemli bir parçası olacak

17 Ağustos 2022 08:57

Süpersonik yolcu uçakları yakın gelecekte hayatımıza bir kez daha ticari olarak giriş yapacak. Bu konuda büyük adımlar atılıyor.

Concorde efsanesi ve başına gelenler sonrasında süpersonik yolcu uçakları hayatımızdan çıktı. Askeri tarafta elbette ses hızından yüksek uçuşlar devam ediyor ancak sivil havacılık bu yüksek hızdan mahrum kalıyor. Ancak bu durum yukarıda da dediğimiz gibi yakın gelecekte tamamen değişecek. Çünkü şu an birçok firma yeniden ses hızının üstünde yolcu taşımak için çalışıyor. Bunlardan birisi olan Boom, daha gökyüzüne çıkmayan süpersonik yolcu uçağı “Overture” ile American Airlines firmasından 20 sipariş sözü aldı. Aktarıldığı kadarıyla Boom, “Overture Superfactory” adını verdiği üretim tesisini yıl sonunda kurmayı planlıyor. Firmanın bu tesiste üretime 2024 yılında başlamayı hedeflediği, ancak ilk ticari kullanıma hazır süpersonik yolcu uçağının 2026 öncesinde tamamlanmayacağı belirtiliyor.

Eğer her şey yolunda giderse Boom’dan ekstra 40 uçak daha alacağını açıklayan American Airlines, bu konuda önemli bir gelecek gösterimi yapıyor. Bu arada Boom’dan süpersonik yolcu uçağı almak isteyen isimler arasında United Airlines firması da yer alıyor. Hatta United Airlines burada 50 uçağa kadar çıkabileceğini belirtiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yüzde 100 sürdürülebilir yakıt ile Mach 1.7 hızda yol alabileceği aktarılan Overture, firmanın hesaplarına göre San Francisco ile Tokyo arasını yaklaşık altı saate indirecek. Newark ve Londra arası ise dört saatin altına indirilebilecek.

Süpersonik yolcu uçakları konusunda özel firmalar yanında NASA da aktif olarak çalışıyor. NASA spesifik olarak sürecin “Sonic Boom” patlamasına odaklanıyor. Yeni nesil süpersonik yolcu uçaklarını daha iyi hale getirmeyi hedefleyen kurum, bu bağlamda özellikle sessiz yolculuğa odaklanıyor.

Çünkü rafa kaldırılan Concorde, ses hızını aştığı zaman çok büyük bir “Sonic Boom” patlaması oluşturuyordu. İşte bunun aşağıdaki şehirleri rahatsız etmeyecek düzeye getirilmesini isteyen NASA, ayrıca sesten hızlı (1.513 km/s) seyir gürültüsünde de ciddi bir düşüş (75 db’ye kadar) hedefliyor.

Süpersonik yolcu uçakları yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici Porsche Müzesi içinde drone ile bir tur atın

Paylaş