Tesla yakında resmen geliyor; peki otomobilleri Türkiye’de şu an kaça satılıyor?

01 Şubat 2022 20:12

Tesla, önümüzdeki aylarda Türkiye operasyonuna başlayacak. Peki “Model” serisi araçlar aracı firmalar aracılığıyla Türkiye’de kaça satılıyor?

Şu an yurt dışında en ucuz Tesla modeli 40 bin doların (Model 3) üstünde bir fiyata satılıyor. Güncel dolar / euro kuru, büyük fark yaratan vergiler (ÖTV + KDV), resmi servis giderleri, taşıma masrafları ve genel kâr oranları gibi eklemeler ile beraber Türkiye’de en ucuz Tesla’nın 1 milyon TL’yi geçmesi bekleniyor. Türkiye’ye aracı isimler tarafından getirilen araçlar da hiç ucuza satılmıyor. Hatta eğer orijinal fiyatlar bunlar yaklaşırsa, Tesla’nın Türkiye’deki varlığı “zengin kesim arasında” dahi çok zor görünüyor.

Örneğin Türkiye’de aracı bir firma, sıfır kilometre Model 3’ü en ucuz 1,4 milyon TL’ye satıyor. Türkiye’de sıfır kilometre bir Model Y içinse şu an en az 1,9 milyon TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Türkiye’de satılan ikinci el Tesla’ların büyük çoğunluğu da 1 milyon TL’nin çok üstünde fiyatlara satılıyor. Bu fiyatlar araçların hitap ettiği kitleyi inanılmaz daraltıyor.

Türkiye’de bir otomobil için bu kadar yüksek fiyatlara çıkabilen kitle, tercihini genelde Mercedes, BMW, Jaguar, Bentley ya da benzeri diğer köklü premium markaların araçlarından yana kullanıyor.

Geçtiğimiz hafta 2021’in dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklamasıyla ses getiren Tesla, son çeyreği 17,7 milyar dolar gelir ile kapattı. Üç ayda elde edilen kâr ise 2 milyar dolar seviyesinde oldu. Şirket 2021’in toplamını ise 5,5 milyar dolarlık net kâr oranıyla geride bıraktı.

İlginizi Çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi

Paylaş